X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Foodie love". Gdy jedzenie dodaje smaku miłości

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2020 16:45
Bohaterowie "Foodie love", hiszpańskiego serialu wyreżyserowanego przez Isabel Coixet, poznają się poprzez aplikację mobilną, która dobiera w pary miłośników jedzenia i bywania w dobrych restauracjach. Jak wyglądałaby ta znajomość w realnym świecie?
Audio
  • O serialu "Foodie love" i życiu w stylu "foodie" opowiada Łukasz Knap (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Łukasz Knap
Łukasz KnapFoto: Beata Kwiatkowska/Czwórka

Dwoje trzydziestokilkulatków, mimo dotychczasowych, różnych i nie zawsze udanych doświadczeń z poprzednich związków, postanawia się poznać. – Ten serial łączy gatunek kina kulinarnego z romansem. Zaczyna się od kawy, jak zapewne w przypadku większości par. Ale mamy też pizzę, ramen, makarony i owoce morza, a także kuchnię eksperymentalną. Pierwszy pocałunek widzimy dopiero w piątym odcinku, wcześniej para po prostu spotyka się, rozmawia i je - mówi Łukasz Knap. - To bardzo trudne, by utrzymać uwagę widza, pokazując wyłącznie to, jak ktoś je i rozmawia, a Isabel Coixet udało się to w sposób fantastyczny. To, jak połączone są te rozmowy z posiłkami, i to, co jedzenie symbolizuje w danej chwili, i jak uzupełnia daną sytuację, jest bardzo ciekawe - mówił ekspert.

Jak tłumaczył, w tym filmie jedzenie jest kluczem do tego, by skrócić dystans między ludźmi. O nowej etyce "foodie", o tym, kim jest dziś przedstawiciel pokolenia "foodie" i o tym, jak wyglądałaby "foodie love" w realnym świecie - w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. Gość Beaty Kwiatkowskiej mówił także o samej reżyser Isabel Coixet. - Wyróżnia ją to, że pokazuje silne kobiety, to klasyczne kino kobiece. Coixet często pokazuje wątki romansowe, jest w jej filmach dużo uczucia - mówił gość Czwórki. Dlaczego jeszcze warto zajrzeć do filmów hiszpańskiej reżyser? I co wiemy o głównej bohaterce "Foodie love" - w tę rolę wciela się Laia Costa?  

ZOBACZ TAKŻE Obiad w odległej galaktyce. Co jadano w "Gwiezdnych wojnach"? >>>

Zapraszamy także do wysłuchania nagrania całej godziny audycji, w której pojawiła się pochodząca z Trójmiasta Zuzanna Grudniak. Wymyśliła ona aplikację, dzięki której znajdziemy partnera do wspólnego posiłku. POSŁUCHAJ >>>

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Łukasz Knap (dziennikarz i krytyk filmowy)

Data emisji: 5.01.2019

Godzina emisji: 13.08

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 14:00
Myszka Miki 90 lat temu zadebiutowała na ekranie. A co jadł ten sympatyczny gryzoń, i jak się to zmieniło przez ostatnie 90 dekad? A co konsumowali inni bohaterowie Disneya?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Luciano Pavarotti - kochał operę i włoską pastę

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2019 14:40
- Luciano Pavarotti pochodził z Modeny, z regionu Emilia-Romania, który uchodzi za kulinarne serce Włoch. Był miłośnikiem makaronów, ale tych najprostszych. Dostępnych dla wszystkich - opowiada krytyczka filmowa i italianistka Anna Osmólska-Mętrak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trucizna w kulturze. Od Królewny Śnieżki aż po smog

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2019 15:00
Sokrates wypił cykutę, Kleopatra umarła od jadu. Trucizny towarzyszą człowiekowi od wieków, można nawet powiedzieć, że od momentu odkąd zaczął on jeść.  
rozwiń zwiń