"Smak głodu". Gdy kuchnia staje się sensem życia

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2021 11:07
Duńsko-szwedzki dramat psychologiczny w reżyserii Christoffera Boe to historia małżeństwa, które postanawia poświęcić wszystko, by zdobyć najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie, czyli gwiazdkę Michelin. - W tym filmie jedzenie jest sztuką - opowiadała Agata Pasek z Hagi Film, dystrybutora "Smaku głodu". 
Kadr z filmu Smak głodu
Kadr z filmu "Smak głodu"Foto: Hagi Film/mat. pras.

Bee Bonnet Shutterstock mleko krowa kobieta 1200.jpg
Zupa z braku. O daniach, które zaklinają rzeczywistość

Jak podkreślała Agata Pasek z Haga Film, dystrybutora "Smaku głodu" w Polsce, to film przewrotny i "pełen smaczków". - Zestawienie słów w tytule jest rzeczywiście intrygujące. Dwójka bohaterów to małżonkowie, którzy mają dwójkę dzieci i idealne życie. Jednocześnie oddają się swoim pasjom, prowadząc restaurację na przedmieściach. Wydaje się, że mają wszystko, jednak do szczęścia brakuje im gwiazdki Michelin, która zagwarantowałaby im jakość serwisu - mówiła gość Czwórki. - Skupiają się więc na pogoni za tym marzeniem.

Posłuchaj
09:04 czwórka sztuka jedzenia 2021_10_10-13-16-01.mp3 O filmie "Smak głodu" opowiada Agata pasek (Sztuka jedzenia/Czwórka) 

Mamy tu wykwintną restaurację, w której nie ma miejsca na pomyłki. - Piękny wystrój, piękne potrawy, piękny design i piękni goście, którzy przychodzą tam nie tylko po to, by dobrze zjeść, ale przede wszystkim, by mieć nowe doświadczenie - podkreślała gość Czwórki. W rolach głównych wystąpili Katrine Greis-Rosenthal i Nikolaj Coster-Waldau, którego znamy m.in z ról w "Helikopterze w ogniu" i "Grze o tron". - Zaskakujące jest to, jak ten aktor świetnie odnajduje się w roli zupełnie innej od pozostałych - podkreślała Agata Pasek. 

ZOBACZ TAKŻE Krwawa strawa - co jedzą bohaterowie "Gry o tron"?

Źr. Hagi Film Marek/Smak głodu

Jak opowiadała gość Czwórki, film podzielony jest na cztery epizody, z których każdy staje się metaforą innego smaku. - Mamy słodki, słony, gorzki i ostry. Odnoszą się one także do relacji między bohaterami - tłumaczyła gość Czwórki. - Już pierwsza scena filmu pokazuje głównego bohatera jako człowieka, który jest charyzmatyczny, oschły i surowy. Z czasem w filmie te zawodowe elementy odchodzą na dalszy plan, a twórcy filmu skupiają się na relacjach - opowiadała Agata pasek. Do restauracji wchodzi ekspert z komisji, przyznającej gwiazdki Michelin. - Film serwuje nam historię pary, która podąża za marzeniami. Wydaje im się, że wyróżnienie będzie kluczowym momentem i osiągną pełnię szczęścia. Przepiękny w tym filmie jest także skandynawski koncept: niezwykłe zdjęcia, klimatyczne kadry - opowiadała gość Czwórki.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Agata Pasek (Hagi Film)

Data emisji: 10.11.2021

Godzina emisji: 13.15

kul

Czytaj także

"Historie kuchenne". O sztuce życia i jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2016 15:20
- W każdym filmie próbuję opowiadać historię o ludzkich zachowaniach wykorzystując inny punkt wyjścia - opowiada Bent Hamer, norweski reżyser i gość tegorocznej edycji Tofifest.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie tylko sushi i ryż. Gotuj tak, jak mieszkańcy Tokio

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2021 20:20
- Nie musisz mieć pod domem tokijskiego bazaru z lokalnymi produktami, żeby gotować tak, jak to się robi w Japonii - przekonuje w książce "Tokio. Kultowe przepisy" Maori Murota. 
rozwiń zwiń