Jedzenie zaczyna się od opuszków palców

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2020 12:10
- Najwięcej ludzi na świecie jada przy pomocy rąk, dopiero potem są pałeczki, a następnie nóż i widelec - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Goskova Tatiana

W filmie "Dusza i ciało" Ildiko Enyedi jest taka scena, kiedy bohaterka zanurza rękę w misce ziemniaków. W "Smaku curry" jedzenie jest podawane w lunchboksach, ale bez sztućców. Bohaterowie filmów i przedstawiciele różnych kultur wciąż żyją w epoce przed sztućcami.

Posłuchaj

13:05 czwórka sztuka jedzenie 28.06.2020.mp3 O jedzeniu rękami opowiada Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Sztuka jedzenia/Czwórka)

 - Jedzenie rękami to jeden z pierwszych sposobów w jaki jedliśmy - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Dziś często przypisuje mu się negatywne konotacje, w jego kontekście mówi się o braku kultury, tymczasem większość świata wciąż je rękami - dodaje. - W wielu kulturach je się rękoma ze względu na to, co to nam daje. 


Hindusi serwują dania w wielu miseczkach, w jednej jest ryż, w drugiej sos, w kolejnej kurczak lub tofu. - U Hindusów jedzenie rękoma jest mocno połączone z tradycyjną medycyną hinduską - mówi ekspertka. - Jedzenie zaczyna się w momencie, kiedy dotykamy go opuszkami palców. Ważna jest dla nich lepkość, konsystencja, temperatura. Hindusi uważają, że takie jedzenie pobudza trawienie. Podkreślana jest zmysłowość jedzenia - dodaje. 

Z podobną sytuacją mamy do czynienia w Korei, gdzie mimo że większość posiłków spożywana jest przy pomocy pałeczek i łyżki, to przywiązuje się dużą wagę do przygotowywania jedzenia za pomocą ludzkich rąk. Koreańczycy uważają, że przy przygotowywaniu np. kimczi dotykanie jedzenia dłońmi jest bardzo ważne, że dzięki temu przekazujemy swoje emocje, co sprawia, że jedzenie jest smaczniejsze. 


Tarantino 1200.jpg
Filmy Quentina Tarantino ociekają krwią i dobrze smakują


Magdalena Tomaszewska-Bolałek i Beata Kwiatkowska zauważają też, że często do jedzenia używane są takie "sztućce" jak: chlebki, placki, pity. Kulturoznawczyni podkreśla też różnorodność zwyczajów w kulturach świata: - W Indiach i krajach arabskich do jedzenia używamy prawej ręki, bez względu na to czy jesteśmy prawo czy leworęczni - podkreśla. - Uznaje się, że lewa ręka przeznaczona jest do czynności nieczystych - dodaje. 

Nie bez znaczenia dla higieny jest to, że w wielu krajach do jedzenia podaje się miseczkę z wodą, a czasem nawet dwie. - Służą one do mycia rąk przed posiłkiem - mówi specjalistka.

Są też pewne potrawy, których nie sposób zjeść inaczej, jak właśnie przy pomocy dłoni. Do takich zaliczały się choćby raki, często serwowane w dawnej Polsce. - Trzeba pamiętać, że przez wieki głównych sztućcem była łyżka - mówi gość Czwórki. - Widelec przybył do nas dużo później, z Francji, a od nas powędrował do Finlandii - dodaje. 

Dziś czystość i higiena są na pierwszym miejscu na całym świecie. Jedzenie rękami, przez wielu uważane za mało higieniczne, okazuje się jednak świetnym rozwiązaniem. Specjaliści zauważają, że dłonie myjemy dziś dużo częściej niż sztućce. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Kulturoznawczyni, Uniwersytet SWPS)

Data emisji: 28.06.2020

Godzina emisji: 13.16

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 14:00
Myszka Miki 90 lat temu zadebiutowała na ekranie. A co jadł ten sympatyczny gryzoń, i jak się to zmieniło przez ostatnie 90 dekad? A co konsumowali inni bohaterowie Disneya?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trucizna w kulturze. Od Królewny Śnieżki aż po smog

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2019 15:00
Sokrates wypił cykutę, Kleopatra umarła od jadu. Trucizny towarzyszą człowiekowi od wieków, można nawet powiedzieć, że od momentu odkąd zaczął on jeść.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Foodie love". Gdy jedzenie dodaje smaku miłości

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2020 16:45
Bohaterowie "Foodie love", hiszpańskiego serialu wyreżyserowanego przez Isabel Coixet, poznają się poprzez aplikację mobilną, która dobiera w pary miłośników jedzenia i bywania w dobrych restauracjach. Jak wyglądałaby ta znajomość w realnym świecie?
rozwiń zwiń