X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

We wspólnym jedzeniu roją się bakterie

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 10:13
Maczanie nachosów we wspólnym sosie, próbowanie innych smaków lodów od znajomych, jedzenie tortu po zdmuchnięciu świeczek przez jubilata. Czy dzielenie się posiłkami jest bezpieczne? 
Audio
  • Plusy i minusy wspólnego jedzenia. Dzielimy się emocjami, ale i bakteriami (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Aquarius Studio

Czy dzielenie się jedzeniem jest zdrowe? Maczanie nachosów we wspólnym sosie, próbowanie innych smaków lodów od znajomych, jedzenie tortu po zdmuchnięciu świeczek przez jubilata.
Zastanawia was, czy codzienne nawyki dzielenia się posiłkami są bezpieczne?

Profesor Paul Dawson z Clemson University w Karolinie Południowej zmierzył rozprzestrzenianie się bakterii z ugryzionej frytki zanurzanego kilkakrotnie w różnych dipach. W eksperymencie uczestniczyło 9 ochotników. Każdy z nich maczał frytkę w sosie przez 3 sekundy. - Już po 3 próbach ilość bakterii, która była zbadana, wynosiła około 10 tysięcy - mówi Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyczka. 

Czytaj także:
uczta stół przyjęcie posiłek F 1200.jpg
Wspólne jedzenie i gotowanie budują relacje

Weronika Puszkar, Czwórkowa reporterka, podkreśla, że amerykańskie badanie należy traktować z przymrużeniem oka. Zdradza, że podczas niego obalono też mit 5 sekund dotyczący jedzenia, które upadło na podłogę. Okazuje się, że bakterie, które dostaną się z ziemi na nasze jedzenie nie muszą być groźna, a mogą wzbogacić nasz układ odpornościowy. Jak to działa? Czy społeczne walory wspólnego jedzenia nie przeważają przypadkiem nad medycznym aspektem dzielenia się jedzeniem i bakteriami? O tym m.in. w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Weronika Puszkar

Data emisji: 5.08.2019

Godzina emisji: 8.42

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Peganizm - dieta, która podbije 2019 rok

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2019 10:04
Peganizm to połączenie dwóch najbardziej skrajnych i różnych diet: wegańskiej i paleo. Czy wyjdzie nam ona na zdrowie?
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Parszywa Dwunastka" i "Czysta Piętnastka". Najbardziej skażone owoce i warzywa

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2019 08:53
"Brudna dwunastka", albo "Parszywa dwunastka" oraz "Czysta piętnastka" to aktualizowane co rok listy warzyw i owoców uszeregowanych według stopnia zanieczyszczenia pestycydami. 
rozwiń zwiń