Kultowe książki kucharskie. "Sztuka fermentacji" to biblia kiszenia

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2019 12:52
- Moda na kiszonki w Polsce trwa cały czas - mówi Michał Kępiński, kucharz. - Dziś możemy mówić o modzie na fermentowanie produktów, których do tej pory nie kisiliśmy - dodaje. 
Audio
  • Kucharz Michał Kępiński opowiada o kiszeniu i książce "Sztuka fermentacji" (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

shutterstock jedzienie kuchnia potrawa drewno 1200.jpg
Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz

- Codziennie w naszej diecie znajdziemy produkty sfermentowane - kefir, chleb, sery, dojrzewające wędliny. Kiszona kapusta, ogórki, zakwasy na żur czy barszcz czerwony to produkty, które zna każdy - mówi ekspert w rozmowie z Michałem Piwowarkiem. 

Jeśli jednak ktoś nie ma pojęcia o kiszeniu, a chciałby się tym zająć, Michał Kępiński poleca biblię kiszenia czyli książkę "Sztuka fermentacji" Sandora Katza. W tej publikacji można znaleźć wszystko, od podstaw z kiszenia warzyw, owoców po kiszenie chleba czy wędlin. 

- Ciekawym pomysłem jest np. kiszenie kwiatów, po to by uzyskać inny smak - mówi kulinarny ekspert. A jak najprościej coś ukisić? Czy kiszonki domowe są takie same jak te ze sklepu? O tym w materiale z audycji "Pierwsze słyszę". 


***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Data emisji: 2.01.2019

Godzina emisji: 7.15

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 11:40
- Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. "Potrawy z różnych stron świata"

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 13:28
"Potrawy z różnych stron świata" to książka z 1984 roku. Autorem jest Maciej Halbański. - To książka przezabawna, a jednocześnie inspirująca - mówi Gosia Molska, dziennikarka kulinarna i podróżniczka.
rozwiń zwiń