"Parszywa Dwunastka" i "Czysta Piętnastka". Najbardziej skażone owoce i warzywa

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2019 08:53
"Brudna dwunastka", albo "Parszywa dwunastka" oraz "Czysta piętnastka" to aktualizowane co rok listy warzyw i owoców uszeregowanych według stopnia zanieczyszczenia pestycydami. 
Audio
  • Najbardziej zanieczyszczone i najzdrowsze warzywa i owoce (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Lisovskaya Natalia

- Najczęściej na liście Parszywej Dwunastki znajdują się m.in. truskawki, szpinak i jarmuż. Wcześniej trzecie miejsce zajmowała nektarynka, która w tym roku spadła niżej – mówiła dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda. – Zaś na szczycie listy Czystej Piętnastki znajdują się kukurydza, awokado i ananas. W tym roku przoduje awokado.

Listy aktualizuje amerykańska organizacja Envitomental Working Group w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców. Wynika z nich, że aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalne ilości pestycydów, czyli substancji stosowanych w rolnictwie, by usunąć szkodniki. Warto je znać, aby odżywiać się zdrowo i niedrogo - nie przepłacać za żywność ekologiczną, gdy nie ma takiej potrzeby.​ Co jeszcze znajduje się na obu listach i dlaczego niektóre owoce i warzywa "chłoną" i utrzymują ogromne ilości środków chemicznych, a w innych pestycydy nie pozostają i nie stanowią zagrożenia dla ludzi? O tym w nagraniu rozmowy w materiale reporterskim, który przygotowała Weronika Puszkar.

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Data emisji: 1.08.2019

Godzina emisji: 8.47

kd/kul

Czytaj także

Peganizm - dieta, która podbije 2019 rok

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2019 10:04
Peganizm to połączenie dwóch najbardziej skrajnych i różnych diet: wegańskiej i paleo. Czy wyjdzie nam ona na zdrowie?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Salmonella - ma 2500 rodzajów. Jak ich unikać?

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2019 14:23
- Jest ponad 2500 rodzajów salmonelli. Najgroźniejsze są oczywiscie te, które wywołują dur brzuszny, choć na ten przeważnie się szczepimy - mówi Anna Plucik-Mrożek specjalista chorób wewnętrznych. 
rozwiń zwiń