X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Niebieskooka kawka sypia z gawronem

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2018 10:09
- Kawka jest wielkości gołębia. Jest bardziej krępa, ma krótszą szyję i można powiedzieć, że ma większą głowę - dosłownie i w przenośni - ma większy mózg, jest inteligentniejsza - opowiada Kacper Kowalczyk, przyrodnik. 
Audio
  • Jak rozpoznać kawkę - opowiada Kacper Kowalczyk (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
  • Kawka - ptak stadny czy samotnik - opowiada Kacper Kowalczyk (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Kawka zwyczajna
Kawka zwyczajnaFoto: pixabay

Kawkę często mylimy z wronami, jednak jest ona dużo od nich mniejsza. Dodatkowo, ma piękne niebieskie oczy. - Kawki często można spotkać w towarzystwie gawronów, ptaków-zbieraczy. Uczą się od nich, wtórują im, te ptaki koegzystują ze sobą - mówi przyrodnik. - Często można zobaczyć, że kawki chodzą parami. Czują się tak lepiej, nie są samotnikami. W stadzie kawek jest tzw. para alfa - najstarszy samiec i najstarsza samica. Ta para dyktuje trendy dla pozostałej części społeczności - dodaje. 

W okresie lęgowym kawki są monogamistami. Jednak, gdy młode się wyklują, całe stado się nimi opiekuje, dokarmia je i uczy. Gdzie można spotkać te ptaki? Dlaczego warto się z nimi "zaprzyjaźnić"? Co to oznacza, że kawki są ptakami częściowo wędrownymi? O tym w materiale Anny Hardej. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 02.11.2018

Godzina emisji: 6.23 i 7.40

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Skowronek - ptak z fryzurą na Jamesa Deana

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2018 11:29
- Skowronka nie spotkamy wśród drzew ani krzaków. On lubi otwarte przestrzenie, rozłożyste łąki - mówi Bartosz Popczyński z Centrum Edukacji Przyrodniczo Leśnej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kukułka - leniwa rodzicielka

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2018 11:41
Okazuje się, że kukułki to najbardziej przestępcza grupa wśród ptaków. On kuka, ona podrzuca swoje jaja do gniazd innych ptasich rodziców. 
rozwiń zwiń