Krewetki - świetne źródło białka i smak śródziemnomorskich wakacji

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2021 10:21
Krewetek na świecie jest ponad 2500 odmian, ale do jedzenia nadaje się tylko kilkanaście z nich.Występują w wodach całego świata, możemy je spotkać nawet w Bałtyku, ale te nasze rodzime ustępują rozmiarami tym śródziemnomorskim.
Aby zdrowo jeść, wcale nie trzeba rezygnować ze smaku
Aby zdrowo jeść, wcale nie trzeba rezygnować ze smakuFoto: pixabay.com/Unsplash/domena publiczna
łosoś kanapka shutter 1200 Artmim.jpg
Łosoś jest toksyczny, a jednak lepszy niż fast food

- Krewetki w porównaniu z innymi owocami morza jedzone są częściej. Ja jestem ich dużą fanką - przyznaje Hanna Stolińska dietetyk. - Jeśli chodzi o walory odżywcze, ze względu na to, że zawierają bardzo dużo białka, mogą być zamiennikiem mięsa, ryby i jajek - dodaje. 


Posłuchaj
03:05 czwórka ndt 23.04.2021 krewetki 1.mp3 Wartości odżywcze krewetek (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

 

Krewetki zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli te dobre kwasy omega 3 obniżające cholesterol. Mają mało nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z mięsem czy innymi produktami pochodzenia zwierzęcego. - Dodatkowo są niskokaloryczne 71 kcal w 100 gramach - dodaje dietetyk. - Dobrze wpływają na układ nerwowy, układ krążenia, mają działanie przeciwzapalne, są bardzo dobrym źródłem witaminy E, selenu, miedzi. Są też afrodyzjakiem - dodaje. 

Minusem krewetek jest duża zawartość sodu. Z tego względu dietetyczka odradza je osobom z nadciśnieniem. - Nie są też polecane kobietom w ciąży, gdyż mogą być zanieczyszczone rtęcią - podkreśla. - Zdarza się, że krewetki są alergenem, odradzane są też osobom z dną moczanową. 

Specjalistka poleca kupować krewetki hodowlane w sposób zrównoważony. - Muszą być jędrne, nie mogą być żółte - podkreśla. 


Zobacz także:


Barszcz buraki zakwas 1200.jpg
Buraki - superwarzywa, po które warto sięgnąć

Doskonale znamy krewetki koktajlowe czy tygrysie. Niektóre są różowe, inne czerwone, ale też szare. 

Przygotowujemy je na przeróżne sposoby: mogą być gotowane, smażone na maśle z czosnkiem i dodatkiem natki pietruszki. Janek Paszkowski, szef kuchni, poleca też krewetki w sosach pomidorowych, albo smażone w panierkach i podawane z różnymi salsami np. mango-chili. 


Posłuchaj
03:38 czwórka ndt 23.04.2021 krewetki 2.mp3 Przepis na wyśmienite krewetki (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

 

W Czwórce zdradza przepis na krewetki na sposób swojego taty - na bogato. - Są tam pomidory, kapary, zielony pieprz, czosnek, pietruszka i oczywiście krewetki - wymienia. 

Krewetki na bogato

0,5 kg świeżych lub mrożonych krewetek szarych
1 cebula
3 ząbki czosnku
słoiczek kaparów w zalewie
słoiczek zielonego pieprzu
1 puszka krojonych pomidorów

Kroimy czosnek i cebulę w drobna kostka. Szklimy na odrobinie oliwy z oliwek. Pilnujemy żeby się nie przypaliły. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Wlewamy puszkę krojonych pomidorów. Dusimy i redukujemy nadmiar sosu. Wsypujemy odsączone z zalewy kapary i zielony pieprz. Wsypujemy świeże szare krewetki. 

Ważne żeby krewetki wcześniej przygotować - zdjąć łupinki i oczyścić z tzw. jelitka, w którym mogą znajdować się nieczystości

W sosie dusimy krewetki jedynie 5-7 minut, żeby zrobiły się pomarańczowe, nie za długo bo zrobią się gumowe. 

Podajemy z bułką, bagietką i posypujemy ziołami. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 23.03.2021

Godzina emisji: 6.30, 7.32

pj

Czytaj także

Rozmaryn - zioło młodości

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2021 13:00
Rozmaryn to świetny dodatek do mięs, do wołowiny, cielęciny i wieprzowiny, ale także do ryb i innych potraw, którym nada wyrazisty smak i zapach. Najczęściej spotykany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, a w Hiszpanii, Grecji, Włoszech, czy na Bałkanach rośnie w ogródkach, albo na ulicy. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Masło dla smaku jest OK, warto jeść je z umiarem

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2021 10:28
Masło przez wiele lat obrosło w mity. Najpopularniejszy z nich mówi, że przez nie możemy mieć problemy z pamięcią, ale mimo to wciąż gości na naszych stołach. 
rozwiń zwiń