Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2020 09:50
Brokułami zajadali się mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego już 2000 lat temu. W Polsce warzywo uprawia się od lat 70. XXI wieku, ale dopiero w ostatnich latach na dobre zagościło ono na naszych stołach. Na całe szczęście.
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: brokuły showcake/Shutterstock.com

Jeśli ktoś nie je produktów mlecznych, powinien sięgnąć po brokuł, który zawiera dużo wapnia Hanna Stolińska

Superbohater wśród warzyw

To warzywo ma wysoką wartość odżywczą i biologiczną. - Dla mnie brokuły to superfoods, najzdrowsze warzywo, zaraz po jarmużu - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Zawierają sulforafan, czyli bardzo silny związek przeciwnowotworowy. Szczególnie jeśli chodzi o raka prostaty i pęcherza - dodaje.

Posłuchaj
01:26 [CZWORKA]NDT 28 sierpień 2020 brokuly dietetyk.mp3 Dlaczego warto jeść brokuły? (NDT/Czwórka)

Zaledwie 100 gramów tego warzywa pozwala zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Dlatego warto je włączyć do menu szczególnie w okresie jesienno-zimowym, żeby chronić organizm przed przeziębieniami i grypą. Brokuły wspomagają także budowę mięśni i wzmacniają stawy, dzięki czemu są bardzo popularne wśród kulturystów. 

Brokuły mają niski indeks glikemiczny i niską wartość energetyczną. Tylko 35 kcal na 100 gramów produktu Hanna Stolińska

Jak podawać brokuły?

W najprostszej wersji serwuje się je ugotowane i polane bułką tartą zrumienioną na maśle. Z brokułów robi się zupę krem, dodaje się je do sałatek, a nawet pizzy, przyrządza sosy do ryżu i makaronu. - Można je jeść na surowo, bo wtedy mają najsilniejsze działanie - podkreśla dietetyk. - Ja nawet jadam nóżki od brokułów, które smakują jak kalarepka.

Posłuchaj
02:55 [CZWORKA]NDT 28 sierpień 2020 brokul przepis.mp3 Brokuły w tempurze - przepis (NDT/Czwórka) 

Arkadiusz Płoński poleca natomiast brokuły w tempurze. - Można je potraktować jako osobne danie albo jako przystawkę do mięs. Przepis jest prosty, a samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut - opowiada szef kuchni. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Mateusz Fusiarz

Materiał przygotował: Mateusz Kulik 

Data emisji: 28.08.2020

Godzina emisji: 7.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dieta pudełkowa - co jemy z tych pudełek i czy to zdrowe?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2019 12:14
Wiele osób decyduje się na dietę pudełkową ze względu na wieczny brak czasu. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że często wybieramy dietę niedoborową. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Klimatarianizm. Dieta, która może pomóc Ziemi

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2020 10:26
Klimatarianizm to coraz bardziej popularna dieta, której celem jest zatrzymanie zmian klimatycznych. Jej zwolennicy wybierają m.in. produkty lokalne, bo liczy się w niej przede wszystkim to, jaki ślad węglowy pozostawia produkt, który kupujemy.
rozwiń zwiń