X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 18:00
Autorzy przewodnika kulinarnego Gault&Millau uznali ją za najlepszą szefową kuchni w Polsce. Nam Agata Wojda zdradza przepis na gęś konfitowaną. 
Audio
  • Przepis na gęś od Agaty Wojdy (Nie na-żarty/Czwórka)
Gęś konfidowana z gruszką i żurawiną
Gęś konfidowana z gruszką i żurawinąFoto: food.kiro/Shutterstock.com

Konfitowanie to dawna metoda przygotowywania i przechowywania mięsa w tłuszczu, stosowana po dziś dzień w kuchni francuskiej. Gęś przygotowana tą metodą jest niezwykle soczysta, krucha i delikatna.

Gęś konfitowana według Agaty Wojdy

udka z gęsi

gęsie sadło/ewentualnie smalec

całe główki czosnku

świeży rozmaryn

gruby pieprz i sól


Gęś wg Agaty Wojdy 

Na początek trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo gęś musimy zasolić, obłożyć czosnkiem, dodać rozmarynu. Zostawić ją na cały dzień, żeby wciągnęła sól. Dopiero następnego dnia gotujemy ją w tłuszczu.

Wkładamy ją do garnka na niewielki ogień. Gęś musi być całkowicie pokryta tłuszczem. Takie gotowanie wymaga cierpliwości. Można ją także upiec w piekarniku w temperaturze 140 stopni. Na to też potrzeba czasu. Mogą być 3, 4 godziny albo nawet dłużej. 

Oznaką tego, że gęś jest gotowa, jest uniesienie się do góry takiej charakterystycznej, wystającej kości strzałkowej. Wtedy trzeba sprawdzić, czy gęś jest miękka. Po upieczeniu zostawiamy ją w tym tłuszczu na kolejną noc w lodówce.

Dopiero następnego dnia, delikatnie wyjmujemy gęś, oczyszczamy ją z nadmiaru tłuszczu i podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Podajemy w towarzystwie pure z grochu.

W audycji - w ramach "Kulinarnego ABC" - podaliśmy także przepis na masło orzechowe >>>


Agata Wojda Agata Wojda

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Agata Wojda (szef kuchni)

Data emisji: 16.11.2019 

Godzina emisji: 17.16

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Inessa Kim poleca placki z kimchi

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2019 17:30
Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie. I jedną z najprostszych. Potrawy można przygotować samemu we własnym domu.
rozwiń zwiń