X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kanapka z pastrami - tajemnice smaku

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2019 18:50
Kanapka z pastrami to według Amerykanów jedna z najlepszych kanapek świata. Jak ją przygotować i czy dobre pastrami można zrobić samemu w domu? 
Audio
  • Jak przygotować doskonałe pastrami? (Nie na-żarty/Czwórka)
Kanapka z pastrami
Kanapka z pastramiFoto: Anna_Pustynnikova/Shutterstock.com

Żeby ją zrobić trzeba mieć odpowiednio przygotowany kawałek wołowiny. - To musi być bardzo dobre, wyselekcjonowane mięso - podkreślał Andrzej Kędra z Pastrami Bistro w Czwórce. Jak podkreślał, to nie jest danie, które uda nam się przygotować w jedno popołudnie. - Optymalny czas oczekiwania na pastrami to aż trzy tygodnie - zdradzał ekspert. Jak tłumaczył, ważnym elementem jest sama sól peklująca. - Jest po to, by zachować naturalny bordowy kolor mięsa. Jeśli nie marynowalibyśmy go, tylko od razu wędzili, przekrój mięsa byłby szary, czyli taki, jak po upieczeniu - tłumaczył gość Mateusza Kulika. 

Przepis na pastrami:

- Mostek wołowy
- Marynata - Tymianek, kolendra, gorczyca, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól zwykła i sól peklująca.

Mięso wkładamy do takiej marynaty i powinno w niej leżeć przez 2 tygodnie.Kolejna marynata - Zmielone: pieprz ziarnisty, gorczyca, kolendra, papryka ostra, pieprz ziołowy. Mięso obtaczamy taką panierką i marynujemy przez kolejny tydzień, żeby skruszało.

Po trzech tygodniach mięso jest gotowe do wędzenia.

W warunkach domowych wędzenie możemy zorganizować na grillu. I wędzić na zrębkach drewna.
Na koniec parujemy mięso, czyli wstawiamy garnek z wodą, na niego kładziemy sito, w które wkładamy mięso i przykrywamy to miską. Trzeba pilnować, żeby woda się nie wygotowała, bo spalimy garnek.

Jak zachować aromat wołowiny i po co chłodzi się mięso? Jak ułożyć mięsną "górę" w kanapce, by była stabilna i czy pastrami może być nazywane wędliną? Czy wygrać mięso z większą czy mniejszą ilością tłuszczu? Sekrety dobrego pastrami zdradzał gość Czwórki. W programie sprawdziliśmy także, co o pastrami wiedzą słuchacze - czy rozpoznaliby je w kanapce? Zapraszamy do wysłuchania nagrania całej godziny audycji. POSŁUCHAJ >>>

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Andrzej Kędra (Pastrami Bistro)

Data emisji: 23.11.2019 

Godzina emisji: 17.16

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Inessa Kim poleca placki z kimchi

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2019 17:30
Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie. I jedną z najprostszych. Potrawy można przygotować samemu we własnym domu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 08:26
Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 18:00
Autorzy przewodnika kulinarnego Gault&Millau uznali ją za najlepszą szefową kuchni w Polsce. Nam Agata Wojda zdradza przepis na gęś konfitowaną. 
rozwiń zwiń