X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Przepis na niedzielny obiad. Ceviche - z czym to się je?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2020 22:10
Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu.
Audio
  • Szef kuchni Martin Gimenez Castro podaje przepis na ceviche (Nie na-żarty/Czwórka)
Martin Gimeneza Castro
Martin Gimeneza CastroFoto: Mateusz Kulik/Czwórka

Czytaj także
arancini 1200.jpg
Z sycylijskiej kuchni na polski stół. Andrea Scarantino serwuje arancini

Ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza, która pochodzi najprawdopodobniej z Wicekrólestwa Peru. Potrawa popularna jest w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach. 

Najczęściej używane i najpopularniejsze ryby wykorzystywane do tego dania to: łosoś, tuńczyk, dorsz, lucjan, sola, okoń morski, ale można użyć także skorupiaki - krewetki i langustynki, czy mięczaki, na przykład przegrzebki albo ośmiornice, kałamarnice i mątwy. 

Ceviche zwykle podawane jest wraz z przystawkami takimi jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banan, aby podkreślić smak.

Przepis na ceviche

Świeża ryba - corvina, łosoś albo tuńczyk

Czerwona cebula

Kolendra

Limonka i cytryna

Bataty

Awokado

Rukola

Sól

Rybę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i solimy. Dość obficie. Dodajemy cebulę, kolendrę i polewamy to skokiem z cytryny i limonki. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę awokado i ugotowany batat. Na koniec obsypujemy rukolą. Teraz warto odczekać 5 minut aż cytrusy spowodują ścięcie się białka w rybie i można jeść.


Ceviche Ceviche

Smacznego!

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Martin Gimenez Castro (szef kuchni Ceviche Bar)

Data emisji: 25.01.2020

Godzina emisji: 17.16

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Hummus - zdrowa przekąska z cieciorki

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 10:49
Bazą tego dania jest cieciorka, zwana też ciecierzycą. Można ją dostać w puszkach, w słoikach i suchą. Którą wybrać? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marcin Molik: koniec roku w kuchni należy do pietruszki

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2019 18:00
- W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. 
rozwiń zwiń