X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Polskie Radio Dzieciom

Kutia - słodki deser na wigilijnym stole

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2019 06:00
Kutia to chyba najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna. To w zasadzie pszenica i mak, ale pełne pysznych i bardzo aromatycznych dodatków, przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej.
Audio
Kutia zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu oraz bakalii - różnorakich orzechów, rodzynków i innych dodatków
Kutia zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu oraz bakalii - różnorakich orzechów, rodzynków i innych dodatkówFoto: PAP/Wojciech Pacewicz

Do kutii wigilijnej dodaje się także mleko i miód, a także Cukier wanilinowy. Taki mak w połączeniu z bakaliami i miodem to ciekawy pomysł również na codzienny podwieczorek. Można do niego dodać suszone morele, śliwki czy żurawinę, a oprócz pszenicy, do maku można użyć okrągłych herbatników.

Audycję przygotowała Marta Powałowska.

”Zapraszamy do stołu” w Polskim Radiu Dzieciom, w każdą niedzielę o 15.00

data emisji: .2018



Zobacz także

Czytaj także

"Dobrze przyprawione" - staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2018 17:15
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy wracamy do dawnych zwyczajów i przepisów na tradycyjne potrawy. Ważną rolę grają w nich przyprawy korzenne, czyli cynamon, goździki, kardamon i anyż. Posłuchajcie skąd pochodzą i jak je wykorzystać w kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pomysły na świąteczny stół

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2018 16:31
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, w większości domów trwają zapewne przygotowania do kolacji wigilijnej i wyjątkowych dań, które się na niej pojawią. Może w tym roku spróbować czegoś nowego?
rozwiń zwiń