Polskie Radio Dzieciom

Kutia - słodki deser na wigilijnym stole

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2019 06:00
Kutia to chyba najpopularniejsza słodka potrawa świąteczna. To w zasadzie pszenica i mak, ale pełne pysznych i bardzo aromatycznych dodatków, przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej.
Audio
Kutia zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu oraz bakalii - różnorakich orzechów, rodzynków i innych dodatków
Kutia zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu oraz bakalii - różnorakich orzechów, rodzynków i innych dodatkówFoto: PAP/Wojciech Pacewicz

Do kutii wigilijnej dodaje się także mleko i miód, a także Cukier wanilinowy. Taki mak w połączeniu z bakaliami i miodem to ciekawy pomysł również na codzienny podwieczorek. Można do niego dodać suszone morele, śliwki czy żurawinę, a oprócz pszenicy, do maku można użyć okrągłych herbatników.

Audycję przygotowała Marta Powałowska.

”Zapraszamy do stołu” w Polskim Radiu Dzieciom, w każdą niedzielę o 15.00

data emisji: .2018



Zobacz także
Czytaj także

"Dobrze przyprawione" - staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2018 17:15
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy wracamy do dawnych zwyczajów i przepisów na tradycyjne potrawy. Ważną rolę grają w nich przyprawy korzenne, czyli cynamon, goździki, kardamon i anyż. Posłuchajcie skąd pochodzą i jak je wykorzystać w kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pomysły na świąteczny stół

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2018 16:31
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, w większości domów trwają zapewne przygotowania do kolacji wigilijnej i wyjątkowych dań, które się na niej pojawią. Może w tym roku spróbować czegoś nowego?
rozwiń zwiń