Polskie Radio Dzieciom

Smakołyki Beskidu Żywieckiego

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2020 12:00
Papinek, talarki, bułka z mlekiem i cukrem, słodkie napary z ziół i owoców. Beskid Żywiecki pełen jest przepysznych, tradycyjnych smakołyków, o których w  "Źródełku" opowiadali nam Brygida Sordyl i Kuba Gołdyn.
Audio
  • Smakołyki Beskidu Żywieckiego (Polskie Radio Dzieciom/Źródełko)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

Słuchaliśmy też brzmienia sitaru, instrumentu z Indii o magicznym i tajemniczym brzmieniu. Dlaczego zajrzeliśmy aż w tak egzotyczne rejony? Bo Kaja Prusinowska odkryła przed nami, że z warzyw z bardzo polskiego ogródka można zrobić potrawę z drugiego końca świata. Dowiedzieliśmy się też, która roślina obrastająca ogrody sprawiała, że ludzie zaczynali pięknie śpiewać. Potem jeszcze sprawdziliśmy kim była zielarka, a dzięki Tamarze i Małgosi z Akademii Sztuk Dziecięcych w Warszawie, przekonaliśmy się że tańce mogą mieć bardzo tajemniczą historię.

***

Tytuł audycji: Źródełko

Prowadziła: Hanna Szczęśniak

Data emisji: 13.09.2020

Godzina emisji: 11.00

gs

Zobacz także