Nauka

Oliwa z oliwek zapobiega nowotworom

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 23:55
Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze dowiedli, że spożywanie oliwy z oliwek może przeciwdziałać zachorowaniom na nowotwory.
Oliwa z oliwek ma właściwości antynowotworowe
Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze dowiedli, że spożywanie oliwy z oliwek może przeciwdziałać zachorowaniom na nowotwory. Kluczowe w walce z rakiem są, ich zdaniem, przeciwutleniacze wchodzące w skład produktów roślinnych.  
Według prof. Marii Marques z Wydziału Chemii Molekularnej uniwersytetu w Coimbrze, spożywanie oliwy z oliwek może przeciwdziałać szeregowi chorób notoworowych, w tym rakowi piersi oraz skóry.
W trakcie prowadzonych przez osiem lat badań na uniwersytecie w Coimbrze międzynarodowy zespół uczonych kierowany przez prof. Marques wykazał, że istnieje bliski związek pomiędzy spożywanymi produktami a skłonnością do zachorowań na nowotwory. Kluczem są aktywne składniki fitochemiczne, które opóźniają lub eliminują szkodliwy dla organizmu proces utleniania, zachodzący pod wpływem stresu, wdychania zanieczyszczeń czy poddania promieniowaniu UV.
„W ramach naszego studium potwierdziliśmy, że osoby stosujące na co dzień dietę śródziemnomorską, bazującą na oliwie z oliwek, rzadziej chorują na nowotwory. Znacznie mniejszy jest wśród nich również odsetek chorych na schorzenia układu krążenia” - ujawniła prof. Maria Marques.
Zdaniem naukowców, oliwa z oliwek nie jest jedynym produktem diety śródziemnomorskiej bogatym w przeciwutleniacze. „Także warzywa, owoce, wino czy zboża, typowe dla tej diety, zawierają wysokie ilości antyoksydantów. Podstawą ich korzystnego wpływu na człowieka jest stosowanie właściwych dawek. Ich nadmiar może mieć działanie szkodliwe dla organizmu” - poinformowała portugalska uczona.
Jak ujawniła prof. Maria Marques, poza wykazaniem korzystnego działania przeciwutleniaczy, uczonym udało się precyzyjnie określić także limity ich zażywania. „W niedługiej przyszłości wiedza ta pomoże przemysłowi spożywczemu oraz firmom kosmetycznym na wyrób produktów o skuteczniejszym działaniu” - stwierdziła koordynatorka projektu badawczego.
Przeciwutleniacze, zwane też antyoksydantami, to grupa związków chemicznych, znajdujących się w naturalnych substancjach roślinnych. Wspierają one mechanizmy obronne komórek człowieka.

Kluczowe w walce z rakiem są, ich zdaniem, przeciwutleniacze wchodzące w skład produktów roślinnych.  

Według prof. Marii Marques z Wydziału Chemii Molekularnej uniwersytetu w Coimbrze, spożywanie oliwy z oliwek może przeciwdziałać szeregowi chorób notoworowych, w tym rakowi piersi oraz skóry.

W trakcie prowadzonych przez osiem lat badań na uniwersytecie w Coimbrze międzynarodowy zespół uczonych kierowany przez prof. Marques wykazał, że istnieje bliski związek pomiędzy spożywanymi produktami a skłonnością do zachorowań na nowotwory. Kluczem są aktywne składniki fitochemiczne, które opóźniają lub eliminują szkodliwy dla organizmu proces utleniania, zachodzący pod wpływem stresu, wdychania zanieczyszczeń czy poddania promieniowaniu UV.

- W ramach naszego studium potwierdziliśmy, że osoby stosujące na co dzień dietę śródziemnomorską, bazującą na oliwie z oliwek, rzadziej chorują na nowotwory. Znacznie mniejszy jest wśród nich również odsetek chorych na schorzenia układu krążenia - ujawniła prof. Maria Marques.

Zdaniem naukowców, oliwa z oliwek nie jest jedynym produktem diety śródziemnomorskiej bogatym w przeciwutleniacze. - Także warzywa, owoce, wino czy zboża, typowe dla tej diety, zawierają wysokie ilości antyoksydantów. Podstawą ich korzystnego wpływu na człowieka jest stosowanie właściwych dawek. Ich nadmiar może mieć działanie szkodliwe dla organizmu - ostrzega portugalska uczona.

Jak ujawniła prof. Maria Marques, poza wykazaniem korzystnego działania przeciwutleniaczy, uczonym udało się precyzyjnie określić także limity ich zażywania. - W niedługiej przyszłości wiedza ta pomoże przemysłowi spożywczemu oraz firmom kosmetycznym na wyrób produktów o skuteczniejszym działaniu - stwierdziła koordynatorka projektu badawczego.
Przeciwutleniacze, zwane też antyoksydantami, to grupa związków chemicznych, znajdujących się w naturalnych substancjach roślinnych. Wspierają one mechanizmy obronne komórek człowieka.

(ew/pap)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zjedz dziś włoskie spaghetti z pesto

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2011 16:00
Ten tradycyjny sos do makaronu rodem z Genui jest bohaterem obchodzonego po raz czwarty międzynarodowego dnia włoskiej kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Extra Virgin – najcenniejsza oliwa z oliwek

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2011 11:00
– To prawdziwy "sok" z oliwek. Zawiera on w sobie wszystkie wartości odżywcze, które ma w sobie ten owoc – przekonuje Fernando Ortega, rodowity Hiszpan, wielki zwolennik oliwy z oliwek Extra Virgin.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Specjalna "dziecięca" oliwa dla najmłodszych

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2011 10:05
Na portugalskim rynku pojawiła się pierwsza na świecie oliwa przeznaczona specjalnie dla dzieci. Producenci chcą w ten sposób przyzwyczajać do spożycia tego dobroczynnego tłuszczu już od najmłodszych lat.
rozwiń zwiń