Kultura

Sezonowe smaki. Przepis na spaghetti z bobem

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2021 12:30
Na targach, bazarach i w warzywniakach pojawił się już bób. Jak go użyć w kuchni? My proponujemy dodać do spaghetti!
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Jacek Chabraszewski/shutterstock.com

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego, obranego bobu
  • makaron (mimo iż w nazwie dania jest "spaghetti", można wybrać taki, jaki się lubi)
  • 5 średniej grubości plastrów wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietanka 30 proc.
  • 2 żółtka
  • garść parmezanu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl

Czytaj także:


Jak zrobić?

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie podsmażamy skrojony w kostkę boczek, do którego, po wytopieniu, wciskamy czosnek, a następnie dodajemy bób i natkę pietruszki. Podsmażamy chwilę i dolewamy śmietankę z rozbełtanymi żółtkami i połową parmezanu. 

Dusimy jeszcze kilka minut, mieszając do zgęstnienia sosu. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem. Spaghetti podajemy na głębokich talerzach, makaron posypujemy pozostałym parmezanem.



Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o daniach pachnących i smakujących latem.


Posłuchaj
03:57 Jedynka/Cztery pory roku - 17.06.2021 smaki polskie Sezonowe smaki. Przepis na spaghetti z bobem (Cztery pory roku/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 17.06.2021 r.

Godzina emisji: 11.40

kk

www.narodoweczytanie.polskieradio.pl
Cichociemni
Czytaj także

Przepis na pierogi z pieczonym mięsem kaczki

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2021 12:25
Jeśli znudziły ci się klasyczne pierogi z mięsem wieprzowym, z białym serem lub kapustą i grzybami, oto przepis dla ciebie. Dziś zachęcamy do zrobienia pysznych pierogów z farszem z mięsa kaczki.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przepis na przepyszne ciasto z truskawkami

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2021 12:45
Sezon na truskawki w pełni. Jak można wykorzystać te owoce? Proponujemy ciasto! 
rozwiń zwiń