Posłuchaj audycji na podcasty.polskieradio.pl >>>
Witold Szabłowski w swej reporterskiej książce "Kucharze dyktatorów" zabiera czytelników w podróż z kuchni pałaców do kulis władzy. Autor - reporter i obserwator rzeczywistości - pokazuje, jak jedzenie bywa narzędziem władzy i opowieścią o ludziach, których codzienna praca staje się częścią historii.
"Kucharze dyktatorów" - losy świata z perspektywy kuchni
Jak zapewnia Witold Szabłowski, nie jest to książka o przepisach, lecz studium tego jak smak, rytuały i decyzje kulinarne kształtują pamięć społeczną. Nowe wydanie książki "Kucharze dyktatorów" zaprasza do refleksji nad tym, co zostaje w kuchni, a co trafia na salony władzy.
- Książka polega na tym, że przejechałem cały świat szukając ludzi, którzy gotowali dla dyktatorów - wyjaśnił Witold Szabłowski. - Na tej liście są niesamowite nazwiska, bo rozmawiałem z kucharzem, który przez trzydzieści lat gotował dla Saddama Husaina, rozmawiałem z człowiekiem, który odmówił gotowania dla Władimira Putina. Jest kucharz Augusta Pinocheta, Mu’ammara al-Kaddafiego, są ci naprawdę bardzo znani dyktatorzy i są ludzie, którzy widzieli ich z bardzo bliska w momentach, kiedy podejmowali ważne decyzje, wywoływali wojny, byli obalani - podkreślił autor "Kucharzy dyktatorów".
Czytaj też:
Witold Szabłowski i książka kupiona przez Hollywood
Książka do dziś doczekała się około trzydziestu tłumaczeń. Zdobyła Gourmand World Cookbook Award i jako pierwsza polska książka reporterska została sprzedana do Hollywood – film na jej podstawie będzie miał premierę już w 2026.
- Od momentu, kiedy mówiłem ludziom, na początku jeszcze bardzo nieśmiało, że rozmawiam z kucharzami dyktatorów, gotuję z nimi i słucham tych historii widzianych przez uchylone, kuchenne drzwi, to po reakcjach wiedziałem, że ta książka może być hitem - wyznał gość Dwójki.
***
Tytuł audycji: Wybieram Dwójkę
Prowadzenie: Monika Zając
Goście: Witold Szabłowski (reportażysta, dziennikarz)
Data emisji: 27.10.2025
Godz. emisji: 16.30
am