"Kucharze dyktatorów". Reporterski hit z Polski trafia do Hollywood

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 17:51
"Kucharze dyktatorów" to książka, w której czytelnicy mają okazję zajrzeć do menu tyranów z całego świata. Co bulgotało pod pokrywkami, kiedy wybuchały wojny i rozpoczynały się powstania? Co można powiedzieć o losach świata, patrząc na nie od strony kuchennego stołu? Na te i inne pytania odpowiada autor książki - Witold Szabłowski. To pierwsza polska książka reporterska, której prawa kupiło Hollywood – ekranizacja trafi na ekrany już w 2026 roku.
Witold Szabłowski w swej reporterskiej książce Kucharze dyktatorów zabiera czytelników w podróż z kuchni pałaców do kulis władzy.
Witold Szabłowski w swej reporterskiej książce "Kucharze dyktatorów" zabiera czytelników w podróż z kuchni pałaców do kulis władzy.Foto: PAP/Rafał Guz

Posłuchaj audycji na podcasty.polskieradio.pl >>>

Witold Szabłowski w swej reporterskiej książce "Kucharze dyktatorów" zabiera czytelników w podróż z kuchni pałaców do kulis władzy. Autor - reporter i obserwator rzeczywistości - pokazuje, jak jedzenie bywa narzędziem władzy i opowieścią o ludziach, których codzienna praca staje się częścią historii.

"Kucharze dyktatorów" - losy świata z perspektywy kuchni

Jak zapewnia Witold Szabłowski, nie jest to książka o przepisach, lecz studium tego jak smak, rytuały i decyzje kulinarne kształtują pamięć społeczną. Nowe wydanie książki "Kucharze dyktatorów" zaprasza do refleksji nad tym, co zostaje w kuchni, a co trafia na salony władzy.

- Książka polega na tym, że przejechałem cały świat szukając ludzi, którzy gotowali dla dyktatorów - wyjaśnił Witold Szabłowski. - Na tej liście są niesamowite nazwiska, bo rozmawiałem z kucharzem, który przez trzydzieści lat gotował dla Saddama Husaina, rozmawiałem z człowiekiem, który odmówił gotowania dla Władimira Putina. Jest kucharz Augusta Pinocheta, Mu’ammara al-Kaddafiego, są ci naprawdę bardzo znani dyktatorzy i są ludzie, którzy widzieli ich z bardzo bliska w momentach, kiedy podejmowali ważne decyzje, wywoływali wojny, byli obalani - podkreślił autor "Kucharzy dyktatorów".

Czytaj też:

Witold Szabłowski i książka kupiona przez Hollywood

Książka do dziś doczekała się około trzydziestu tłumaczeń. Zdobyła Gourmand World Cookbook Award i jako pierwsza polska książka reporterska została sprzedana do Hollywood – film na jej podstawie będzie miał premierę już w 2026.

- Od momentu, kiedy mówiłem ludziom, na początku jeszcze bardzo nieśmiało, że rozmawiam z kucharzami dyktatorów, gotuję z nimi i słucham tych historii widzianych przez uchylone, kuchenne drzwi, to po reakcjach wiedziałem, że ta książka może być hitem - wyznał gość Dwójki.

***

Tytuł audycji: Wybieram Dwójkę

Prowadzenie: Monika Zając

Goście: Witold Szabłowski (reportażysta, dziennikarz)

Data emisji: 27.10.2025

Godz. emisji: 16.30

am

Czytaj także

Skąd się bierze strach przed tygrysami? "Przekazy kultury kształtują nasz stosunek do przyrody"

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2024 19:26
Tygrysy od zawsze rozpalały ludzką wyobraźnię, lecz i tak doprowadziliśmy to zwierzę na skraj wyginięcia. Co sprawia, że tygrys jest obiektem kultu i nienawiści zarazem? Dlaczego wciąż pożera w lasach delty Gangesu ponad dwieście osób rocznie? Kim są "tygrysie wdowy" i jak żyją po śmierci mężów w dżungli? (...) A przede wszystkim: jaki jest tygrys odarty ze stereotypów? Jak widzi, słyszy, zabija? - to fragment opisu książki Marty Sawickiej-Danielak "Oko tygrysa. Opowieść o bestii, którą stworzył człowiek".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Portret mężczyzny w czasach przełomu: od ułana do inżyniera

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2024 18:00
Marszałek Piłsudski, inżynier Karwowski, Lech Wałęsa, a może Adaś Miauczyński? - Jaki był wzorcowy polski mężczyzna ubiegłego wieku? Czy w ogóle istniał? Po historii polskiej męskości, jej archetypów i atrybutów oprowadził nas w Dwójce profesor Wojciech Śmieja.
rozwiń zwiń