Opancerzone frykasy. Raki w Finlandii

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2015 16:09
Jak Finowie przyrządzają raki, jak przebiegają uczty rakowe i jakie jest ich kulturowe znaczenie? O tym mówiliśmy w "Drodze przez mąkę".
Audio
  • Raki w Finlandii. Rozmowa z Zuzanną Kurlikowską (Droga przez mąkę/Dwójka)
Raki mogą osiągać długość nawet do 20 centymetrów, ale najczęściej łowi się te 12-centymetrowe
Raki mogą osiągać długość nawet do 20 centymetrów, ale najczęściej łowi się te 12-centymetroweFoto: HNBS/pixabay/cc

O rakowych rytuałach w Finlandii - a także jej piosenkach i alkoholach - opowiedziała w Dwójce finolożka Zuzanna Kurlikowska.

***

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (czytelniczka kulinarna)

Data emisji: 3.10.2015

Godzina emisji: 14.30

mc/mm/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Idzie moda na miejskie miody

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2015 15:00
- Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2017 10:00
- Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń