X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2017 10:00
- Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon.
Audio
  • Wanda Klenczon o kulinarnej stronie książki "Gepard" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Owoce nieszpułki pojawiają się w Gepardzie jako poobiednia przekąska. Owocem tym delektowali się już starożytni Rzymianie
Owoce nieszpułki pojawiają się w "Gepardzie" jako poobiednia przekąska. Owocem tym delektowali się już starożytni RzymianieFoto: Andrew Dunn; http://www.andrewdunnphoto.com; Wikimedia C.C. 2.0

Galaretce rumowej, zapiekanemu w cieście makaronowi z szynką i wątróbkami drobiowymi oraz francuskim daniom na najbardziej eleganckim balu roku 1860 na Sycylii przyglądaliśmy się w audycji "Droga przez mąkę". Jej gość Wanda Klenczon zwracała uwagę na niezwykłe podobieństwo deserów sycylijskich do arabskich smakołyków: - Wszystkie desery na dworze księcia Saliny, tytułowego Geparda, są potwornie słodkie i raczej nie na nasze podniebienia - opowiadała.

Rozmówczyni Łukasza Modelskiego opowiadała, jak wyglądało ciastko dziewicy, ale też była zaskoczona obecnością nieszpułki na książęcym stole.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (czytelniczka kulinarna)

Data emisji: 26.09.2015

Godzina emisji: 12.00

bch/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nie tylko schabowy na dworcu. Warszawa kulinarna wg Tyrmanda

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2015 13:00
Głośna powieść Leopolda Tyrmanda "Zły" to, jak się okazuje, również przewodnik po warszawskich lokalach gastronomicznych lat 50. i serwowanych tam potrawach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Idzie moda na miejskie miody

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2015 15:00
- Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie.
rozwiń zwiń