Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2017 10:00
- Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon.
Audio
  • Wanda Klenczon o kulinarnej stronie książki "Gepard" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Owoce nieszpułki pojawiają się w Gepardzie jako poobiednia przekąska. Owocem tym delektowali się już starożytni Rzymianie
Owoce nieszpułki pojawiają się w "Gepardzie" jako poobiednia przekąska. Owocem tym delektowali się już starożytni RzymianieFoto: Andrew Dunn; http://www.andrewdunnphoto.com; Wikimedia C.C. 2.0

Galaretce rumowej, zapiekanemu w cieście makaronowi z szynką i wątróbkami drobiowymi oraz francuskim daniom na najbardziej eleganckim balu roku 1860 na Sycylii przyglądaliśmy się w audycji "Droga przez mąkę". Jej gość Wanda Klenczon zwracała uwagę na niezwykłe podobieństwo deserów sycylijskich do arabskich smakołyków: - Wszystkie desery na dworze księcia Saliny, tytułowego Geparda, są potwornie słodkie i raczej nie na nasze podniebienia - opowiadała.

Rozmówczyni Łukasza Modelskiego opowiadała, jak wyglądało ciastko dziewicy, ale też była zaskoczona obecnością nieszpułki na książęcym stole.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (czytelniczka kulinarna)

Data emisji: 26.09.2015

Godzina emisji: 12.00

bch/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nie tylko schabowy na dworcu. Warszawa kulinarna wg Tyrmanda

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2015 13:00
Głośna powieść Leopolda Tyrmanda "Zły" to, jak się okazuje, również przewodnik po warszawskich lokalach gastronomicznych lat 50. i serwowanych tam potrawach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Idzie moda na miejskie miody

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2015 15:00
- Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie.
rozwiń zwiń