"Chinkali to gruzińska religia"

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2015 13:00
Pyszne kołduny wypełnione bulionem to jeden z wielu gruzińskich przysmaków, o których rozmawialiśmy w Dwójce. Na czym polega sekret tamtejszego smaku?
Audio
  • Rozmowa o sekretach gruzińskiej kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)
Kołduny chinkali to jeden z najważniejszych specjałów kuchni gruzińskiej
Kołduny chinkali to jeden z najważniejszych specjałów kuchni gruzińskiejFoto: pixabay (domena publiczna)

- Gdy w gruzińskim wydawnictwie pokazaliśmy zdjęcie chinkali powieszonych na sznurku, pewien autor był autentycznie oburzony. Uznał to za rodzaj profanacji - opowiadał Radek Polak, współautor, wraz z Vaho Babunaszwilim, książki "Gruziński smak".

Co ciekawe, w publikacji nie znajdziemy jednego konkretnego przepisu na słynne kołduny. - W pewnym sensie to odpowiednik polskiego bigosu. Ile domów - tyle wersji chinkali. Może spotkać nawet bardzo nieortodoksyjne przepisy z rybą, warzywami, czy owocami morza - podkreślił smakosz Mariusz Kapczyński.

W audycji przedstawiliśmy też przepis na najbardziej indyjskie z gruzińskich dań.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Vaho Babunaszwili (muzyk i kucharz), Radek Polak (fotograf i kulinarny aficionado), Mariusz Kapczyński (smakosz i znawca win)

Data emisji: 14.11.2015

Godzina emisji: 12.00

mm

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Miło jest błądzić po Gruzji

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2013 16:00
To kraj, w którym turyści przyjmowani są z otwartymi rękami. Można się tam zgubić, ale na pewno Gruzini pomogą nam w trudnych sytuacjach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chaczapuri - perła gruzińskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2013 12:00
W zależności od regionu kraju ten placek zapiekany z serem ma różne kształty, trochę inaczej się go także przygotowuje. Oto tajemnica przyrządzania tego przysmaku.
rozwiń zwiń