X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Chinkali to gruzińska religia"

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2015 13:00
Pyszne kołduny wypełnione bulionem to jeden z wielu gruzińskich przysmaków, o których rozmawialiśmy w Dwójce. Na czym polega sekret tamtejszego smaku?
Audio
  • Rozmowa o sekretach gruzińskiej kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)
Kołduny chinkali to jeden z najważniejszych specjałów kuchni gruzińskiej
Kołduny chinkali to jeden z najważniejszych specjałów kuchni gruzińskiejFoto: pixabay (domena publiczna)

- Gdy w gruzińskim wydawnictwie pokazaliśmy zdjęcie chinkali powieszonych na sznurku, pewien autor był autentycznie oburzony. Uznał to za rodzaj profanacji - opowiadał Radek Polak, współautor, wraz z Vaho Babunaszwilim, książki "Gruziński smak".

Co ciekawe, w publikacji nie znajdziemy jednego konkretnego przepisu na słynne kołduny. - W pewnym sensie to odpowiednik polskiego bigosu. Ile domów - tyle wersji chinkali. Może spotkać nawet bardzo nieortodoksyjne przepisy z rybą, warzywami, czy owocami morza - podkreślił smakosz Mariusz Kapczyński.

W audycji przedstawiliśmy też przepis na najbardziej indyjskie z gruzińskich dań.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Vaho Babunaszwili (muzyk i kucharz), Radek Polak (fotograf i kulinarny aficionado), Mariusz Kapczyński (smakosz i znawca win)

Data emisji: 14.11.2015

Godzina emisji: 12.00

mm

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Miło jest błądzić po Gruzji

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2013 16:00
To kraj, w którym turyści przyjmowani są z otwartymi rękami. Można się tam zgubić, ale na pewno Gruzini pomogą nam w trudnych sytuacjach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chaczapuri - perła gruzińskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2013 12:00
W zależności od regionu kraju ten placek zapiekany z serem ma różne kształty, trochę inaczej się go także przygotowuje. Oto tajemnica przyrządzania tego przysmaku.
rozwiń zwiń