Francuskie smaki na szlacheckich stołach

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2017 11:00
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wpływie na polską kuchnię magnacką opublikowanej w 1651 roku książki "Le Cuisinier françois" François de La Varenne'a.
Audio
  • Francuskie smaki na szlacheckich stołach (Droga przez mąkę/Dwójka)
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: Shutterstock

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: dr Katarzyna Kuras (Instytut Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego)

Data emisji: 25.02.2017

Godzina emisji: 10.00

bch/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Warszawskie restauracje okiem szefa kuchni

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2017 13:50

Gościem audycji był Mateusz Walusiewicz, 21-letni kucharz mający na koncie współpracę z najbardziej ekskluzywnymi miejscami na kulinarnej mapie Warszawy.

rozwiń zwiń

Czytaj także

"Ameryka nie była dla Sienkiewicza kulinarnym rajem"

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2017 13:00
- Pisarz wszędzie, gdzie podróżował, patrzył raczej na to, co się dzieje dookoła stołu, a nie na stole. Jego opisy potraw są skromne, ale często przewija się w nich zapach albo bardzo plastyczny kolor – powiedział w Dwójce obieżyświat i restaurator Zbigniew Kmieć.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Z wizytą w katalońskim "barze trzygwiazdkowym"

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2017 15:00
- Raz w tygodniu restauracja zamyka się w porze lanczu. To czas, gdy ludzie pracujący na sali spotykają się, by porozmawiać o problemach, rozwiązać konflikty, często uczestniczy w tym psycholog - mówiła o słynnym katalońskim lokalu El Celler de Can Roca Patrycja Siwiec, zastępca redaktor naczelnej magazynu "Foodservice".
rozwiń zwiń