X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czy gotowanie jest sztuką? To skomplikowane...

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2019 10:39
- Jeśli weźmiemy klasyczną, sformułowaną w XVIII w. m.in. przez Kanta i Hume’a definicję sztuki i piękna, odpowiedź brzmi: zdecydowanie nie - mówiła w Dwójce dr Dorota Koczanowicz, autorka książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki".
Audio
  • Rozmowa z Dorotą Koczanowicz, autorką książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki" (Droga przez mąkę/Dwójka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Shutterstock.com

Od wieku XVIII definiowanie tego, co jest sztuką i jaką funkcję ma ona pełnić zdążyło jednak kilka razy się zmienić. Jak więc w tym kontekście należy patrzeć na gotowanie z dzisiejszej perspektywy?

- Ciągle chyba taką kategorią, która pasuje do różnych rzeczy, które zdarzyły się od XVIII w. jest przekonanie o tym, że sztuka jest bezinteresowana, i że jest to sfera czystej wolności. Artysta jest człowiekiem wolnym. Natomiast nawet najbardziej kreatywny kucharz ma to ograniczenie, że on karmi. Jego potrzeby biologicznej zaspokojenia głodu - podkreślała Dorota Koczanowicz.

Co jej zdaniem upodabnia gotowanie do sztuki? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr Dorota Koczanowicz (autorka książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki")

Data emisji: 5.01.2018

Godzina emisji: 12.30

pg/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Flynn McGarry: gotowanie to jedna z dziedzin sztuki

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 15:15
- Jest ono tym bardziej interesujące, gdyż jako sztuka wymaga ciągłego odtwarzania. Szefowie kuchni podchodzą do gotowania bardzo osobiście, a to sprawia, że stają się artystami - mówił w Dwójce jeden z najmłodszych i najbardziej docenianych kucharzy na świecie.
rozwiń zwiń