X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Flynn McGarry: gotowanie to jedna z dziedzin sztuki

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 15:15
- Jest ono tym bardziej interesujące, gdyż jako sztuka wymaga ciągłego odtwarzania. Szefowie kuchni podchodzą do gotowania bardzo osobiście, a to sprawia, że stają się artystami - mówił w Dwójce jeden z najmłodszych i najbardziej docenianych kucharzy na świecie.
Audio
  • Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata (Kwadrans bez muzyki/Dwójka)
Flynn McGarry w dokumencie Camerona Yatesa
Flynn McGarry w dokumencie Camerona YatesaFoto: materiały prasowe

dołęga mostowicz jedzonko 1200.jpg
Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy

23 października, podczas otwarcia American Film Festiwalu we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty premierowo pokazany został film dokumentalny "Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata". Z tej okazji Wrocław – a dzień później także Warszawę - odwiedził bohater dokumentu, Flynn McGarry, określany mianem "cudownego dziecka amerykańskich kulinariów". W wieku 9 lat chłopiec zdecydował, że chce poświęcić się gotowaniu – i teraz, 10 lat później, ma już na swoim koncie praktyki w najsłynniejszych restauracjach świata, zdjęcie na okładce "New York Timesa" oraz własny lokal w Nowym Jorku. 

Premierowym pokazom filmu – który na ekrany kin wejdzie już w piątek 9 listopada - towarzyszyły specjalne kolacje z menu przygotowanym przez Flynna.

- Tym co nas urzekło, to przede wszystkim osobowość głównego bohatera. Nie ma chyba drugiej tak młodej osoby, która zaszłaby tak daleko. Zaczął gotować, gdy miał 11 lat. Ten dokument to opowieść o procesie, który się w nim dokonał. Poznajemy go jako młodego chłopca, kamery towarzyszą mu przez kolejnych 6 lat i widzimy jak z dziecka, w którym budzi się pasja do gotowania, przeradza się w absolutnie oddanego sprawie kucharza najpierw prowadzącego pop-upy w różnych miejscach Los Angeles i Nowego Jorku aż w końcu zostaje pełnoprawnym szefem kuchni w swojej własnej restauracji - opowiadała Lucyna Zembowicz (Films for Food).

Zapraszamy do wysłuchania reportażu z przygotowań do warszawskiej odsłony kolacji przygotowanej przez Flynna McGarry’ego.

***

Tytuł audycji: Kwadrans bez muzyki

Przygotowała: Monika Zając

Data emisji: 6.11.2018

Godzina emisji: 15.00

pg/mko

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak smakowało wino w starożytności?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2018 12:47
- W literaturze z tamtych czasów niewiele jest opisów wina, ale mamy na jego temat pewne domysły - opowiadał w Dwójce Michał Bardel, autor książki "Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy rukola z winem mogą zwiększyć odporność na chłostę?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2018 10:00
Tak w swych medycznych zapiskach twierdził rzymski urzędnik i żołnierz Kwintus Gargiliusz Marcjalis. W Dwójce dyskutowaliśmy o jego książce "Lekarstwa z warzyw i owoców".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2018 13:00
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"…
rozwiń zwiń