X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2017 14:40
- Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza.
Audio
  • Zbigniew Kmieć m.in. o kulinarnym obliczu powieści Tadeusza Dołęgi-Mostowicza (Droga przez mąkę/Dwójka)
Grafika na podstawie fotografii przedstawiającej Tadeusza Dołęgę-Mostowicza
Grafika na podstawie fotografii przedstawiającej Tadeusza Dołęgę-MostowiczaFoto: wikimedia/pixabay.domena publiczna

- W "Karierze Nikodema Dyzmy" często przejawia się też wątek zimnych kotletów wieprzowych i śledzia, którym zawsze towarzyszą duże ilości alkoholu. W ten sposób Nikodem Dyzma przypieczętowuje każdy świeżo upieczony interes – powiedział Zbigniew Kmieć, podkreślając, że dzięki kartom powieści Dołęgi-Mostowicza można przenieść się do świata kulinariów, w których "rządzi dobrej jakości szynka z chrzanem".

Co kryje się w menu brydżowym opisywanym przez Dołęgę-Mostowicza i w jakich porach jadał obiad Nikodem Dyzma? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Data emisji: 25.11.2017

Godzina emsji: 12.00

mz/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2017 10:00
- Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzech łakomstwa ukarany. Kulinaria w twórczości Alphonse'a Daudeta

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2017 14:30
- Ta historia nie mogła się skończyć dla ojca Balaguere'a dobrze - podkreślał dr Paweł Milcarek, opowiadając w "Drodze przez mąkę" o bohaterze jednego z opowiadań francuskiego pisarza, poety i publicysty.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Street food 80 lat temu. Jak jadano w II Rzeczpospolitej

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2017 17:00
W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką książki "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Twarda wędzonka czy bigos. Co jadał Don Kichot?

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2017 17:50
- To rzadki przypadek powieści, w której bohater już w pierwszym rozdziale na pierwszej stronie tekstu jest charakteryzowany przez to, co jada - o kuchni w powieści "Przemyślny szlachcic Don Kichot z Manczy" Miguela de Cervantesa opowiadała w Dwójce Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń