Smaczne premiery wydawnicze

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2020 13:42
O nowych książkach kucharskich i okołokulinarnych porozmawiamy w audycji z recenzentką Małgorzatą Mintą.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Dragon Images

Posłuchaj
24:38 Dwójka droga przez mąkę 20.12.2020.mp3 Propozycje książek kulinarnych pod choinkę (Droga przez mąkę/Dwójka) 

Wśród omówionych pozycji znalazły się m.in. "Palestyna. Książka kucharska" Samiego Taminiego i Tary Wigley oraz "Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny" Lary Gessler.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 20.12.2020

Godzina emisji: 11.00​

Czytaj także

Melony, arbuzy, czosnek. Zaraza we Francji i jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2020 17:48
- Książka "Huzar na dachu" stoi opisami. A skoro opisy, Francja i Prowansja, musi też być i jedzenie – opowiadał w Dwójce Bogusław Deptuła o kulinarnej stronie powieści Jeana Giono.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia" - perła odnaleziona w Kijowie

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2020 15:00
- Chodzi o tekst z połowy XVIII wieku, książka kucharska "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia". To jest zbiór różnych książek kucharskich, pism kulinarnych, notatek, ułożonych w jedno. Dosyć porządnie zrobiony rękopis - mówił o odkrytym w Kijowie zbiorze staropolskich przepisów kulinarnych prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
rozwiń zwiń