Kuchnia francuska. Przysmaki i banalna codzienność

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 10:00
- Jest taka kuchnia francuska, którą znamy z książek, która może jest dostępna w niektórych restauracjach, ale na co dzień jemy dosyć proste rzeczy - mówił w Dwójce kucharz David Gaboriaud.
Audio
  • Kuchnia francuska. Od przysmaków po banalną codzienność (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ Prasit Rodphan

magdalenka1200.jpg
Nie tylko magdalenki, czyli kulinaria u Prousta

- Przeciętny Francuz, który nie za bardzo przejmuje się kulinarnymi, pójdzie do supermarketu, gdzie nie znajdzie produktów regionach, ale brie robiony przemysłowo - opowiadał David Gaboriaud o tej mniej spektakularnej stronie francuskiej kuchni. Jak dodał, wielu Francuzów jada po prostu w fast foodach. Paradoksalnie również za danie narodowe Francji można by dziś uznać pizzę czy kuskus…

Co jest jednak – mimo uproszczeń wynikających z szybkości współczesnego życia czy globalizacji – wciąż typowe dla kuchni francuskiej? Jakie przysmaki – na przykład z Prowansji – można by polecić? W audycji również o tym, co stało się z jajkami na twardo we francuskich barach oraz, oczywiście, o francuskich piekarniach i celebracji chwili.

***

Tytuła audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście:  Sylwia Sasal (rzeczniczka festiwalu French Touch) oraz David Gaboriaud (kucharz, autor książek kulinarnych)

Data emisji: 4.08.2018

Godzina emisji: 12.30

Czytaj także

"Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2018 13:16
- Instytu Wysokich Ciśnień PAN opracował technologię HPP+, która umożliwa zmiękczenie, a następnie rozerwanie błon przetrwalników bakterii i grzybów przyczyniających się do rozkładu żywności - mówiła w Dwóje Emilia Pawlikowska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia rycerska, czyli krzyżacki majstersztyk

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2018 17:23
- Zakonnicy na zamku w Malborku mięso spożywali trzy razy w tygodniu, w pozostałe dni nabiał, a w piątek pościli. Jedli po dwóch z jednej miski, ale dodatki warzywne dostawali oddzielnie. Jadali po królewsku  – opowiadał w Dwójce Bogdan Gałązka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2018 15:17
- Jeżeli ktoś żyje w konflikcie z naturą, żyje w konflikcie z samym sobą - podkreślała Lisen Sundgren, autorka bestsellerowej książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury".
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Mięso z angusów ma doskonały smak"

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2018 12:15
- Kiedyś, pracując jeszcze w korporacji i mając ziemię na Mazurach, kupiłem sobie stado bydła, a konkretnie angusów po to, żeby mieć dobre steki - mówił w Dwójce Rafał Bachan, warszawski rzeźnik, właściciel sklepu i bistro.
rozwiń zwiń

Czytaj także

O winach z regionu Valpolicella

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2018 19:22
Gościem audycji "Droga przez mąkę" była "Lady Amarone", czyli Marilisa Allegrini.
rozwiń zwiń