Uciechy stołu według poety łacińskiego

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2021 11:00
W kolejnej "Drodze przez mąkę" wyruszyliśmy w głęboką przeszłość. Sięgnnęliśmy po "Xenię" Marcjalisa, czyli zbiór epigramatów, będących zarazem rzeczywistymi dwuwersowymi biletami dołączanymi do podarków przesyłanych przyjaciołom na Saturnalia.
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Zhuravlev Andrey

Posłuchaj
23:03 Droga przez mąkę 2.05.2021.mp3 Uciechy stołu według Marcjalisa (Droga przez mąkę/Dwójka)

O pojawiających się w tekstach Marcjalisa produktach spożywczych, potrawach i winach rozmawialiśmy z Ingą Grześczak z Instytutu Filologii Klasycznej UW.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 2.05.2021

Godzina emisji: 11.00​

Czytaj także

Kulinaria i trunki w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2021 14:54
Jedzenie i picie w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda – to temat kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszym gościem była Wanda Klenczon - pisarka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy można być wegetarianinem tylko czasami?

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2021 12:07
W odżywianiu pojawił się nowy trend - fleksitarianizm (elastyczny wegetarianizm). To dieta roślinna polegająca na okazjonalnym spożywaniu posiłków zawierających mięso lub ryby. To kompromisowy sposób odżywiania - nie eliminuje z diety żadnej grupy produktów.
rozwiń zwiń