Kawior i kraby - potęga ZSRR na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2021 13:10
- W Związku Radzieckim jedzenie miało onieśmielać wszystkich dookoła. Wszyscy, którzy byli zaproszeni na Kreml i siadali tam przy stole, mieli wychodzić z poczuciem, że jest to największy, najbogatszy kraj na świecie - mówił w Dwójce Witold Szabłowski, autor książki "Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem".
Kawior - obowiązkowy składnik na stołach elity ZSRR
Kawior - obowiązkowy składnik na stołach elity ZSRRFoto: Pixabay.com

Posłuchaj
29:35 2021_11_28 11_00_28_PR2_Droga_przez_make.mp3 Tajemnice kremlowskiej kuchni (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

Temu pokazowi siły służyły wylewający się z wiader kawior czy wykwintne sałatki np. z krabów kamczackich.

W audycji rozmawialiśmy o tajemnicach kuchni kremlowskiej oraz rosyjskich daniach dawnych i współczesnych.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Witold Szabłowski (autor książki "Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem")

Data emisji: 28.11.2021

Godzina emisji: 11.00

 

Czytaj także

Przedwojenne przepisy kuchni żydowskiej

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2020 11:49
W związku z ukazaniem się w Polsce książki "Dietojarska kuchnia żydowska" mówiliśmy w audycji o jej autorce - Fani Lewando.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mirosław Wlekły: w Argentynie Halik zakochał się w stekach

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2021 11:20
- Tony Halik chciał kulinarnie wykorzystać swoje życie na maksa, bo nigdy nie było wiadomo kiedy jego żołądek zaniemoże i będzie musiał zacząć go oszczędzać - o kulinariach najsłynniejszego polskiego podróżnika opowiadał jego biograf, Mirosław Wlekły.
rozwiń zwiń