REKLAMA

Wszystko o greckiej oliwie

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2022 13:00
- Śródziemnomorskie wyprawy wakacyjne to jest wino, to są owoce, ale także oliwa. Najciekawsza chyba, bo najbardziej zróżnicowana, jest oliwa w Grecji - zapraszał na swoją audycję "Droga przez mąkę" Łukasz Modelski.
.
.Foto: tetxu/Shutterstock

Czym charakteryzuje się grecka oliwa? Co decyduje o jej smaku? W jaki sposób ją przechowywać? Co robić ze znajdującym się w butelkach osadem? Warto to wiedzieć, zwłaszcza że oliwa jako taka, ta z pierwszego tłoczenia, ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie.

Tajemnica tkwi w jej składzie. Oprócz tłuszczu zawiera również wiele naturalnych substancji, takich jak polifenole. Te występują naturalnie w roślinach i związane są z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zaburzeń poznawczych.

Większość innych olejów spożywczych, takich jak olej słonecznikowy lub olej rzepakowy, wytwarzana jest z nasion. Warto zaznaczyć, że bardzo trudno jest z nich wydobyć olej, dlatego należy je podgrzać, a olej wyekstrahować rozpuszczalnikami. Oznacza to, że większość polifenoli w nasionach jest tracona podczas produkcji.

Gościem audycji był Tymoteusz Michalski, polski producent greckiej oliwy.

Posłuchaj
25:03 Dwójka droga przez mąkę 24.07.2022.mp3 Wszystko o greckiej oliwie (Droga przez mąkę/Dwójka) 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Tymoteusz Michalski

Data emisji: 24.07.2022

Godzina emisji: 12.30

Czytaj także

Tymoteusz Michalski: najlepsza oliwa jest z czystych miejsc

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2019 14:00
- Na jakość oliwy z Kalamaty wpływa dostęp do morza, wiatry i prądy opływające Peloponez, ale przede wszystkim braku przemysłu w okolicy. Czystość tego regionu jest najważniejsza - mówił w Dwójce Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Fakty o mitycznej oliwie

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2020 13:00
Homer nazywał ją płynnym złotem. To ona sprawiała, że było jasno w nocy, a w dzień żywiła i upiększała. To ją składano w ofierze bogom i przypisywano boskie pochodzenie. Oliwa.
rozwiń zwiń