Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Kamila Kolanowska 19.05.2011

Szparagi z sosem vinaigrette

Szparagi z sosem vinaigrettefot. Purpaboo, Flickr

lista zakupów

  • pęczek białych szparagów
  • kilka listków rukoli, roszponki, sałaty, botwiny, sałata lodowa
  • parmezan

sos vinaigrette

(Przepis na ten sos warto zapamiętać. Doskonale pasuje do sałaty, albo rukoli z suszonymi pomidorami i płatkami parmezanu)

  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron

Całość energicznie mieszamy na końcu dodając oliwę.

Tak przygotowany sos może stać kilka dni w lodówce i czekać na kolejną porcję szparagów.

Białe szparagi obieramy i odcinamy końce. Gotujemy około 7 min w wodzie z łyżką cukru i soli. Następnie układamy je na różnych rodzajach sałat (rukoli, sałacie lodowej, mogą być młode listki botwiny) i polewamy sosem vinaigrette i posypujemy płatkami parmezanu. Można dodać kilka plastrów szynki parmeńskiej.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka