Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 26.05.2011

Szparagi w sosie chilli-mascarpone

Szparagi i tabasco to duet idealny dla poszukiwaczy nowych, wyrazistych smaków.
Szparagi w sosie chilli-mascarponefot.tatsuhiko/Flickr

Lista zakupów:

  • 2 pęczki szparagów (lepsze zielone)
  • serek mascarpone
  • cebulka, 4 ząbki czosnku
  • tabasco
  • pomidor
  • pieprz, sól
  • świeża bazylia
  • łyżka masła
  • parmezan

Szparagi obrać i ugotować w wodzie słodko-słonej.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać mascarpone i mieszać, następnie dodać pokrojonego w drobną kostkę pomidora, bazylię, pieprz i sól. Mieszać, aż sos stanie się aksamitny, wtedy dodać 5-10 kropli tabasco.

Gorące szparagi polać sosem i posypać parmezanem.

Przepis nadesłał Grzegorz Teresiński

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka