Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 28.06.2011

Potrywnica On The Plate

Truskawki w kilku "kaszubskich" odsłonach: koktajl, sałata i deser.
Potrywnica On The Platefot. pitel/Flickr

Pan Kamil opowiada: - Kilkanaście lat temu zostawiłem stolicę i przeprowadziłem się do Trójmiasta, serca Kaszub. Wiele ciekawych nazw i fantastyczna celebracja życia sprawiła, że zapuściłem korzenie raczej na zawsze. Co to ta Potrywnica w tytule, a właśnie tak nazywają truskawkę w tym regionie Polski. Jest wiele fantastycznych potraw z wspomnianej wcześniej potrywnicy vel truskawki, pan Kamil w telegraficznym skrócie przedstawia swoje ulubione: koktajl, sałatę i deser.

Lista zakupów:

  • truskawki
  • rabarbar
  • banany
  • świeża mięta
  • miód
  • rucola
  • szynka parmeńska
  • ser kozi
  • oliwa i krem balsamiczny
  • lody
  • likier amaretto

Koktajl na energetyczny poranek: opłukane truskawki w ilości sporej miksujemy dodając łyżkę miodu, kilka listków swieżej mięty, sok z gruszek (najlepiej nektar) i trochę banana. Taki koktajl na pewno postawi na nogi. Letnie leniwe popołudnie to sałata w prostej formie, czyli: rucola jako baza, plastry szynki parmeńskiej, pokrojone na ćwiartki truskawki, ser kozi, kilka kropli oliwy i kremu balsamicznego, do tego kawałek ciabatty.

Deser to spełnienie udanego dnia: truskawki zapiekane z rabarbarem podane z lodami waniliowymi. Rabarbar kroimy na kawałki, w rondlu z likierem amaretto na wolnym ogniu ciągle mieszając sprawiamy aby zmienił swoją postać do niesmacznie nazwanej ale papki, prosze zaszaleć z amaretto, niech tylko alkohol odparuje. Przekładamy do miski, lub kilku miseczek, na górę układamy truskawki i zapiekamy, można posypać kruszonką przed zapiekaniem. Potem tylko lody waniliowe lub śmietankowe, to połączenie ciepłej masy z chłodem lodów to kwintesencja szczęścia. Celowo nie podaję miarek, kuchnia to nie apteka, to miejsce, gdzie można uwolnić duszę.

Przepisy nadesłał kamilsadkowski.pl

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka