Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 11.07.2011

Naleśniki z truskawkami, szparagami i serem

Typowe lekkie danie na sezon wakacyjny - naleśniki z truskawkami, szparagami, serem.
Naleśniki z truskawkami, szparagami i seremGlow Images/East News

Lista zakupów:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 200 gr mąki pszennej
  • łyżka roztopionego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • ewentualnie szczypta proszku do pieczenia.

Składniki należy zmiksować tak, żeby uzyskać dosyć płynne ciasto, ewentualnie można dodać więcej wody.

Nadzienie:

  • 300 gr słodkich truskawek
  • 250 gr sera typu camembert
  • ok. 400 gr zielonych szparagów (mogą być również białe jeżeli ktoś woli)
  • 150 gr kwaśnej śmietany 12%
  • listki mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Szparagi przygotowujemy myjąc je i odłamując twarde końce, smarujemy oliwą, solimy, pieprzymy. Zapiekamy je w piekarniku w temp. 200 st. C przez 8-10 min. (białe szparagi wymagają około 2x więcej czasu zapiekania). Starty ser mieszamy ze śmietaną, posiekaną miętą i sokiem z cytryny.

Naleśniki smarujemy czubatą łyżką nadzienia (dosyć cienko), na środku układamy 2-3 szparagi, 3 truskawki pokrojone w plasterki. Następnie zawijamy je ciasno w rulony. Naleśniki należy krótko smażyć na patelni lub piec w piekarniku, uważając żeby nie wypłynął roztopiony ser i nie rozpadło się ciasto. W jednym z wariantów truskawki przed pokrojeniem można skropić octem balsamicznym. SMACZNEGO!!


Przepis nadesłał Jakub Targoński.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka