Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 27.10.2011

Amerykański tort dyniowy

Ciekawa propozycja na ciasto. Dynia i bita śmietana!
Amerykański tort dyniowyGlow Images/East News

Lista zakupów:

  • 750 g dyni
  • 125 ml wody
  • 4 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 65 g masła
  • szczypta soli
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 spód do tortu z kruchego ciasta
  • 125 ml śmietany kremowej

Dynię obrać, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować wodę, włożyć dynię, dusić pod przykryciem przez 15 min. Ostudzić, przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową i imbir, wymieszać. Masło roztopić w rondelku, ostudzić, wymieszać z masą jajeczną. Białka ubić na sztywną pianę, również wymieszać z masą. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przetartą dynią, a następnie dodać do masy jajecznej. Całość wyłożyć na spód do tortu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C, piec 20 min. Wyjąć, ostudzić, wstawić na 2 godziny do lodówki. Śmietanę ubić, udekorować tort. Podawać od razu.

Przepis znaleziony na www.pumpkin.pl nadesłała Aneta

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka