Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 24.11.2011

Mrouzia

Mrouzia jest to danie z jagnięciny, przyrządzane zazwyczaj w dzień po Aid el Kabir, upamiętniającego gotowość Abrahama do złożenia ofiary z syna.
Mrouziaźr. Wikipedia/Iron Bishop

Jednym z elementów tego święta jest (dość makabryczny dla mnie) rytualny ubój baranów. O stronie etycznej takiej "zabawy" nie będę się wypowiadać i jako typowa hipokrytka przejdę do przepisu.


Lista zakupów

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka do herbaty zmielonego imbiru (suszonego)
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki ras-el-hanout
  • 1 udziec jagnięcy pocięty na kawałki (z kością) - nie miałam i użyłam po
    prostu 2 kg piersi kurczaka (jakoś jedzenie mięsa u mnie ogranicza się do
    drobiu i koniec) - pokrojonej na kawałki 5 x 5 cm
  • 1,5 kubka posiekanej cebuli
  • 0,5 łyżeczki zmielonego szafranu
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 200g dużych rodzynek
  • 3 łyżki ciemnego miodu (ja użyłam jasnego niestety)
  • 150 g pokruszonych prażonych migdałów
  • sól


Rozgrzać na maks piekarnik. Czosnek przepuścić przez praskę, w misce wymieszać czosnek, pieprz, imbir, ras-el-hanout. Dodać odrobinę wody, tak żeby zrobić z tego w miarę gęstą pastę. Wrzucić pokrojone, lekko osolone mięso i dokładnie wymieszać, tak, żeby pasta z przyprawami pokryła mięso. Przełożyć do naczynia do zapiekania (ja używam glinianego), dodać cebulę, oliwę i szafran. Dolać wodę, tyle, żeby przykryła całość. przykryć i do piekarnika. Piec wg książki 30-40 min, wg mnie ok 1,5 h ;-). ja robię to tak: piekę w rozgrzanym na maks piekarniku do momentu zawrzenia, a potem zmniejszam ogień i pozwalam się wolno gotować. Od czasu do czasu zamieszać. Po tym czasie wyjąć mięso z sosu.

Nie wyłączać piekarnika. Sos przelać na patelnię, dodać miód i rodzynki (ja dodałam jeszcze odrobinę harissy i soku, który powstaje przy kiszeniu cytryn). Odparować do momentu lekkiego skarmelizowania sosu. Włożyć mięso do naczynia do zapiekania, polać sosem, wymieszać, posypać migdałami i włożyć na 10 min do piekarnika.

i już.

Przepis zaczerpnięty znów z "A taste of Morocco" nadesłała Agnieszka O.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka