Złodzieje rzucili się na... kakao. Gwałtowny skok cen W Afryce Zachodniej coraz częściej dochodzi do kradzieży drogocennych ziaren kakaowca. Winne są temu nie tylko słabe zbiory, ale też stale rosnące ceny tego surowca. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT kakao Afryka kradzież zbiory Ghana Kamerun Wybrzeże Kości Słoniowej Uganda
Statystyczny Polak zjada prawie 6 kg słodyczy czekoladowych w ciągu roku Czekoladę na poprawę nastroju kupują głównie kobiety. Takie wnioski wskazuje raport: Światowy i Polski Rynek Słodyczy Czekoladowych, zaprezentowany przez przedsiębiorstwo Lotte Wedel. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska gospodarka polska Niemcy
Polacy jedzą czekoladę na kilogramy. Wiemy, ile dokładnie Statystyczny Polak zjada prawie sześć kilogramów słodyczy czekoladowych w ciągu roku. Czekoladę na poprawę nastroju kupują głównie kobiety. Co więcej, po raz pierwszy jesteśmy na podium największych europejskich eksporterów tych smakołyków, zaraz za Niemcami i Holandią - wynika z raportu Światowy i Polski Rynek Słodyczy Czekoladowych. Zobacz więcej na temat: słodycze społeczeństwo Polskie Radio 24 POLSKA
Ziarno kakaowca. Dlaczego zajęło tak wyjątkowe miejsce w kulturze ludów Mezoameryki? Z dużym prawdopodobieństwem to Olmekowie - przedstawiciele najstarszej cywilizacji Ameryki Środkowej - już na początku I tys. p.n.e. "udomowili" kakaowiec i odkryli proces wytwarzania płynnej czekolady, bo w takiej formie była ona spożywana przez większość swej historii. Zobacz więcej na temat: kakao Katarzyna Kobylecka archeologia Aztekowie
Śpieszmy się smakować czekoladę. Będzie tylko droższa Nie mamy dobrych wieści dla łasuchów. Jeden z ulubionych słodkich przysmaków będzie coraz droższy. A odpowiadają za to zmiany klimatu. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT GOSPODARKA kakao
Zdrowi czekoholicy. Jak dobrze jeść czekoladę? Olga Ivanowa, blogerka, autorka książki "Zdrowy czekoholik", w której znajdziemy wiele ciekawych przepisów z czekoladą, była gościnią audycji "Popołudniówa". Opowiedziała o tym, jak zdrowo jeść czekoladę i co jada prawdziwy "czekoholik". Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA przepisy kulinarne Czwórka Olga Ivanowa-Gutowska słodycze zdrowie Kamil Jasieński jedzenie kulinaria kakao
Zapłacimy więcej za czekoladę i kawę? To będzie zależeć od zmian klimatycznych Ze względu na postępujące zmiany klimatyczne trudno jest prognozować zbiory kakaowca czy kawy. A co za tym idzie, trudno przewidzieć, jakie będą ich ceny w przyszłości. Aby walczyć z kryzysem, plantatorzy szukają sposobów na utrzymanie wysokich zbiorów. Czy umożliwi to jednak zaspokojenie popytu? Zobacz więcej na temat: Trójka Jacek Frentzel Robert Grzędowski kawa rynek żywność
Karol Wedel i "bardzo przyjemne wyroby". Tak powstało królestwo czekolady Karol Wedel chciał po prostu zarobić na ludzkiej skłonności do czekolady, tymczasem stworzył coś więcej, niż tylko wytwórnię słodyczy. – Bajkowy czar Wedla to rzecz, którą potajemnie odczuwam do dziś – mówił Jarosław Iwaszkiewicz w Polskim Radiu w 1959 roku. Zobacz więcej na temat: historia Polski HISTORIA słodkości słodycze Warszawa cukiernia cukierki
Jest nowa, zdrowsza receptura czekolady Grupa szwajcarskich naukowców opracowała nową recepturę czekolady, do produkcji której wykorzystano odpady z owoców kakaowca, zawierające naturalny cukier. Jest nie tylko zdrowsza, ale może być sposobem na rekordowe ceny kakao, spowodowane nieurodzajem w Afryce. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo Szwajcaria kakao
Dzień Czekolady. Jest magiczna - na zły nastrój, jak lekarstwo! Gość Polskiego Radia Dzieciom Mirosław Pelczar Mistrz Polski Cukiernictwa, robił z czekolady nie tylko praliny i trufle, ale też figurki w kształcie motoru, pantofelka, samochodu, piłki golfowej czy narzędzi. - Czekolada jest wdzięcznym materiałem do tworzenia różnych figur, rzeźb, a nawet dzieł sztuki. Najzdrowsza jest gorzka czekolada, ma dużo magnezu, wspomaga pracę serca, układ krwionośny, a także działa na pamięć – powiedział w "Poranku" gość Martyny Chuderskiej. Dlaczego biała czekolada nie jest czekoladą? Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci DAB+ historie bajki dla dzieci cukiernictwo cukier
PROSTO Z USA USA. 40 tys. osób przed Białym Domem, czyli toczenie pisanek Prezydent Joe Biden i jego małżonka Jill zgodnie ze 150-letnią tradycją zaprosili dzieci na zabawę toczenia jajek. Na trawniku przed Białym Domem odbędzie się także edukacyjny festyn dla dzieci. Zobacz więcej na temat: Europa Wielkanoc ŚWIAT
PROSTO Z BRUKSELI Wielkanoc w Belgii. To tam króluje czekolada Wielkanoc w Belgii ma smak czekolady. Nie ma tradycyjnych potraw, święconek czy pisanek. Belgowie kupują natomiast smakołyki, z dobrej, uznanej na całym świecie czekolady. Zobacz więcej na temat: Belgia Europa Wielkanoc Beata Płomecka ŚWIAT
Ceny żywności. Wzrost hamuje, ale taniej nie jest Ceny żywności w Polsce w 2024 roku nie wykazują tendencji spadkowych. W przeciwieństwie do światowych rynków, gdzie ceny żywności i surowców rolnych ostatnio systematycznie spadają, w Polsce dynamika cen żywności na sklepowych półkach nie chce słabnąć. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA inflacja
Eksport czekolady. Polska wśród liderów UE W 2023 r. członkowie UE wyeksportowali 867 tys. ton czekolady i tabliczek czekolady do krajów spoza UE. Oznacza to 2-proc. wzrost w porównaniu z 2022 r. (852 tys. ton) i 35-proc. wzrost w porównaniu z 2013 r. (643 tys. ton). Polska jest trzecim w UE eksporterem. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA POLSKA
Rekordowe ceny kakao. To zła wiadomość dla fanów słodyczy Na światowych rynkach ceny kakao osiągają historyczne rekordy. Analitycy prognozują, że możemy się spodziewać podwyżek cen słodyczy na Wielkanoc i w kolejnych miesiącach. Wśród przyczyn są susze, upały i gwałtowne burze w Afryce Zachodniej, gdzie wytwarza się najwięcej ziaren. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Giełda cena rolnictwo rekordy Afryka
Rekordowa cena kakao. Jak to wpłynie na produkcję czekolady? Złe zbiory kakao spowodowane zmianami klimatycznymi, negatywnie wpływają na ceny czekolady. Już teraz za tonę kakao trzeba zapłacić blisko 10 tysięcy dolarów. O czym pisze "Dziennik Gazeta Prawna". Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA rolnictwo zbiory zmiany klimatyczne Ghana
Granty Rektora AGH przyznane. Wyróżniono m.in. drukowanie czekolady i biżuterię z odpadów Projekty studenckich kół naukowych AGH w Krakowie otrzymały fundusze na rozwój - Granty Rektora. Dofinansowanie łącznie wynosi 1,5 miliona złotych. To duży zastrzyk finansowy dla rozwoju młodych naukowców i ich projektów, jak drukowanie czekolady czy produkcja biżuterii z odpadów. Wybrano też projekty strategiczne. Zobacz więcej na temat: Czwórka studenci edukacja NAUKA ekologia Kraków recykling
Rośnie cena kawy i kakao. Producenci próbują zmniejszać znaczne niedobory na rynku - Wzrost cen kakao może nie przełożyć się na zmiany cen słodyczy i czekolady, a na zmniejszanie ich rozmiarów czy mniejszą zawartość kakao w produktach - uważa Jakub Jakubczak z BNP Paribas. Na wzrost cen kakao wpływają głównie problemy z produkcją u największych światowych dostawców. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA ŚWIAT kawa słodycze produkcja