"Podano do stołu" - zaprasza Kasia Dydo

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2025 16:16
W pierwszym wydaniu audycji gośćmi będą Marieta Marecka i Dionis Sturis. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Vitalii Borkovskyi/Shutterstock

W najbliższym wydaniu audycji "Podano do stołu" w pierwszej godzinie naszym gościem będzie Marieta Marecka. Porozmawiamy z nią o chlebie - produkcie, który od wieków zajmuje szczególne miejsce w kulturze i codzienności. Zajrzymy do tradycji i symboliki związanej z pieczywem, przyjrzymy się różnym rodzajom chleba, a także podpowiemy, jak samodzielnie wypiekać bochenki w domu. Będzie mowa zarówno o zakwasie i drożdżach, jak i o praktycznych wskazówkach dotyczących wyboru mąki czy formowania ciasta. Opowiemy też o chlebie na świecie - od francuskiego pain, przez włoską ciabattę i indyjski naan, aż po lokalne chleby z innych zakątków globu. 

W drugiej godzinie, w ramach cyklu podróży kulinarnych, spotkamy się z Dionisiosem Sturisem. Autor książki Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści zabierze nas w podróż po greckich wyspach, opowiadając o ich smakach, aromatach i kulinarnych tradycjach. Wyjaśni, czym jest tytułowe "kefi" i jak to pojęcie przenika codzienność mieszkańców Grecji, a także pokaże, jak kuchnia może stać się pomostem łączącym ludzi i miejsca. Razem z nim poszukamy inspiracji w prostych składnikach i lokalnych produktach, które potrafią budować wyjątkowe doświadczenia kulinarne.

***

Na audycje "Podano do stołu" w niedzielę (5.10) o godzinie 14.00 zaprasza Kasia Dydo

gV

Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia gotowanie
Czytaj także

Kiedy robot zrobi nam obiad? Sztuczna inteligencja w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2024 16:29
Sztuczna inteligencja to gorący temat. Wdziera się w każdą dziedzinę naszego życia, wchodzi też do naszych kuchni, podaje nam dania. A kiedy AI ugotuje nam obiad? Na to pytanie odpowiedzi szukali Piotr Firan i jego goście - Przemysław Ziemichód, dziennikarz kulinarny, i Adam Grzanka, bloger. 
rozwiń zwiń