Największa baza książek kucharskich w sieci. Sprawdź, co jedli Rzymianie

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2020 09:50
130 tysięcy artykułów, w tym 5 tysięcy przepisów kulinarnych z całego świata można odnaleźć w nowo powstałej bazie "The Sifter" - to prawdziwa Wikipedia kuchni i jedzenia. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay/condesign

sorbet śliwka lody 1200.jpg
Lody. Przysmak noszony z gór - niesłodki, niemleczny

Kulinaria przeżywają swój renesans. Kucharze wciąż sięgają po nowe inspiracje. Piloci wycieczek oprowadzają po miejscach, które kojarzą się z dawnymi smakami. Polacy stali się foodies. Ale amerykańska emerytowana historyk, Barbara Ketcham Wheaton stwierdziła, że wciąż brakuje opracowań opisujących historię sztuki kulinarnej. Dlatego, z grupą naukowców, stworzyła portal "The Sifter".

Posłuchaj
03:19 czwórka pierwsze słyszę 10.09.2020 kuchnia.mp3 O "The Sifter" bazie wiedzy kulinarnej opowiada Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

Dawne perełki 

Portal obejmuje setki lat kulinarnej historii. Znajdziemy tam artykuły o trendach i ewolucji potraw, a wśród nich prawdziwe perełki: "The Romance of Candy" to traktat o brytyjskich słodyczach z 1938 roku. Jest też publikacja "De Re Culinaria" Apicjusza, najstarsza książka w całym katalogu. - Jest to książka, która przetrwała, przepisana, do naszych czasów, a pochodzi z czasów antycznych - mówi dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food studies na Uniwersytecie SWPS. - Ta jej forma, którą znamy, pochodzi z IV wieku naszej ery i są to przepisy, które przygotowywali starożytni Grecy i Rzymianie. Znajdziemy tam pierwszy przepis na klopsiki, a także bardzo dużo rzeczy z dodatkiem garum, czyli sosem rybnym, który był bardzo lubiany przez Rzymian. Przypominał dzisiejsze azjatyckie sosy rybne, a jego produkcja później zniknęła - dodaje. 

Od wielu lat, we współczesnych trendach kulinarnych, widzimy powracanie do przepisów , technik kulinarnych, sposobów podawania jedzenia z wieków dawnych Magdalena Tomaszewska-Bolałek

TheSifterVideo/THE SIFTER A FOOD HISTORY DATABASE JULY 2020

W bazie znajdziemy książki francuskie, brytyjskie, amerykańskie. - Każdy, kto pasjonuje się kulturą kulinarną, znajdzie w tym zbiorze coś dla siebie - mówi ekspertka. - Jest to strona dla wielu różnych osób: dla badaczy kulinariów, historyków jedzenia, antropologów jedzenia, a także wszystkich osób, które np. śledzą trendy, szefów kuchni, pasjonatów kulinarnych - wymienia.  

Czytaj także:


Gra o tron FREE_1200_660.jpg
Szlakiem serialowych dań i kulinarnych tradycji

Z łatwością prześledzimy, jak nasza kultura kulinarna zmieniała się na przestrzeni wieków. Wracają też mody. Obserwowaliśmy trend do powrotu do dań Azteków, kuchni Babilonu czy Egiptu.

- To ogromna kopalnia wiedzy dla specjalistów - mówi rozmówczyni Martyny Ogonek. - Jeśli ktoś interesuje się kulinariami, to koniecznie powinien tam zajrzeć - podkreśla.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Martyna Ogonek 

Data emisji: 10.09.2020

Godzina emisji: 7.17

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wegedyski zamiast wegeburgerów. Bezmięsne produkty o mięsnych nazwach

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2019 15:00
Tak będzie wyglądać nasza przyszłość, jeśli Bruksela zajmie się wnioskiem Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smażenie może popsuć najzdrowszą żywność

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2019 15:08
Tłuste jedzenie zwiększa ryzyko śmierci o 13 procent. Smażenie może "zmienić dobrą rzecz w coś szkodliwego".
rozwiń zwiń