X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Co łączy awokado i kartele narkotykowe?

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2018 10:18
Awokado jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Jednak coraz więcej brytyjskich kawiarni odmawia jego podawania. Dlaczego?
Audio
  • Czy awokado zniknie ze sklepowych półek w Europie? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Biodegradalne sztućce i słomki z pestek awokado? To możliwe
Biodegradalne sztućce i słomki z pestek awokado? To możliweFoto: Pixabay/FoodieFactor

Smaczne, modne i zdrowe, zawiera witaminy, minerały i zdrowy tłuszcz. Awokado ma wszystko, czego potrzebuje ludzki organizm. Istnieje jednak ciemna strona uprawy tego owocu. Dlatego niektórzy brytyjscy szefowie kuchni postanowili przestać go serwować.

"Od dzisiaj nie będziemy już podawać awokado w lokalu. To. Nie. Jest. Żart" - napisał właściciel kawiarni "Wild Strawberry" z Buckinghamshire w Anglii w mediach społecznościowych. Właściciel kawiarni podobnie, jak kilku innych brytyjskich szefów kuchni postanowił zbojkotować awokado w trosce o środowisko naturalne - komentowała reporterka Czwórki Martyna Ogonek.

- Według szacunków, w Meksyku rocznie wycina się ok. 20 tys. ha lasów pod plantacje awokado - tłumaczyła Joanna Szubierajska z portalu Ekologia.pl. - Ma to negatywny wpływ na bioróżnorodność i endemiczne gatunki, które są charakterystyczne dla danego regionu. Nie wszystkie plantacje awokado są legalne. Prawo dotyczące ochrony środowiska w Meksyku nie jest do końca egzekwowane - mówiła.

Co łączy awokado i meksykańskie kartele narkotykowe? Kto czerpie największe zyski z uprawy tego owocu? Czy bojkot brytyjskich restauratorów wpłynie na handel awokado? O tym w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Martyna Ogonek

Gość: Joanna Szubierajska z portalu Ekologia.pl, Edyta Kochlewska (redaktor naczelna portalu Dlahandlu.pl)

Data emisji: 20.12.2018

Godzina emisji: 8.34

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zosia i Kasia Pilitowskie: gdy coś się nie klei, dodaj do tego jajko

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 13:00
- Mówi się, że jest wszystkim, czego potrzeba. Potwierdza to nasza kultura, w której najważniejsze święta nie obejdą się bez tego produktu - mówiły Zofia i Kasia Pilitowskie, autorki książki "Jajko. Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dieta wegetariańska. Jak wpływa na naszą planetę?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2018 17:58
- Dieta, która w dużej części składa się z mięsa ponad dwukrotnie bardziej, niż dieta wegańska wpływa na emisję gazów cieplarnianych - tłumaczył Marcin Tishner, koordynator kampanii "Zmieniaj dietę, nie klimat".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kolejny market bez plastiku. Sposób by zmiejszyć ślad węglowy

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2018 11:09
Jeden z brytyjskich supermarketów otworzył strefę bez plastiku. To drugi na świecie, po holenderskiej spółce, sklep wielkopowierzchniowy, który dba o środowisko. 
rozwiń zwiń