Ansomia. Jak żyje się w świecie bez zapachów?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021 10:00
Brak węchu, chociaż nie jest tak dramatyczny, jak brak wzroku czy słuchu, stanowi poważny problem.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Poket Idol/shutterstock.com

Posłuchaj
shutterstock Donald Bowers Photography Anthony Bourdain 1200.jpg
Anthony Bourdain. "Pokazał kuchnię od kuchni"

Anosmia powoduję, że nie odczuwamy zapachów pokarmów, zapachów ciała ukochanej osoby, czy np. zapachu spalenizny. Może ona towarzyszyć ludziom na stałe lub tymczasowo. W 2020 roku okazała się także objawem choroby Covid-19.

Czytaj także:

Czy brak smaku i węchu wzmaga kulinarną kreatywność?  W audycji porozmawiamy m.in.o mistrzu kuchni, któremu w karierze nie przeszkodził nawet rak języka i czasowy brak smaku.

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (03.01) od godz. 13.05 zaprasza Beata Kwiatkowska.

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chleb powszedni, a niezwykły. Opowiada o nim Chlebodawca

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2020 15:43
Samodzielne pieczenie stało się rytuałem powtarzanym przez wiele rodzin. O sztuce pieczenia chleba opowiada m.in. Arek Andrzejewski, znany jako Chlebodawca.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tradycyjna kuchnia żydowska. "Pełna smaków i bliskości"

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2020 16:00
Tradycje kuchni żydowskiej, tak jak i języki, którymi porozumiewają się Żydzi, wyrastają z miejsca, w którym mieszkali, z kultury diaspory. - Naleśniki z serem, kluski leniwe to potrawy, które pod różnymi nazwami funkcjonują w książkach kucharskich wielu narodów - mówi hebraista i przewodnik Franciszek Bojańczyk. 
rozwiń zwiń