X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Cała prawda o glutenie - nie musimy się go bać

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2018 18:00
- Chleb tzw. bezglutenowy, zrobiony z mąk pozbawionych chemicznie glutenu, ma tak bardzo rozbudowany skład, że śmiało możemy powiedzieć, że jest produktem chemicznym i wysokoprzetworzonym. Ma wysoki indeks glikemiczny i nie zawiera błonnika, jest tylko wypełniaczem diety - przekonuje dietetyczka Karolina Jankowska.  
Audio
  • W jakich produktach znajdziemy gluten i co tak naprawdę oznacza termin "bezglutenowy" (4 bieg/Czwórka)
  • Beż mięsa czy bez glutenu - która dieta jest zdrowsza? (4 bieg/Czwórka)
Gluten jest naturalnym białkiem występującym w pszenicy i pokrewnych rodzajach zbóż.
Gluten jest naturalnym białkiem występującym w pszenicy i pokrewnych rodzajach zbóż.Foto: Expensive / Shutterstock.com

Czytaj także
sok zdrowie dieta owoce warzywa 1200.jpg
Bomba witaminowa na surowo. Dla kogo jest "raw food"?

O ile w przypadku osób chorych na celiakię dieta bezglutenowa jest koniecznością, o tyle w ostatnich czasach eliminowanie glutenu może być traktowane jak fanaberia. - Sam gluten nie tuczy, robią to zawarte w ciastkach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz. Przejście na dietę bezglutenową nie spowoduje wcale, że będziemy szczuplejsi i zdrowsi - przekonuje właścicielka firmy Diet4you i tłumaczy, dlaczego w diecie eliminacyjnej ważne jest nie to, czego się nie je, tylko to, co się spożywa.

Która dieta jest lepsza: wegetariańska czy bezglutenowa? Do jakich chorób może doprowadzić eliminacja glutenu? Co to jest "cheat meal" i jak wpływa na nasze zdrowie? O tym m.in. w materiale Justyny Tylczyńskiej.

Posłuchaj także pierwszej godziny audycji, w której gościli organizatorzy i zawodnicy "Drużynówki", czyli zawodów w amatorskim kajakowaniu >>>


Piotr Galus z reprezentacją "Drużynówki" Piotr Galus z reprezentacją "Drużynówki"

***

Tytuł audycji: 4 bieg

Prowadzi: Piotr Galus

Data emisji: 31.08.2018

Godzina emisji: 15.15

kul/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chcesz wzmocnić odporność? Postaw na dietę i ruch

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2017 13:10
- W okresie jesienno-zimowym orzechy i nasiona to są superprodukty. Mają bardzo dużo kwasów nienasyconych tłuszczowych, cynku i substancji, które w tym czasie będą dobrze działały na naszą głowę i układ odpornościowy - przekonuje dietetyk sportowy, Jagoda Podkowska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zamień chemię na energię. O zdrowych przekąskach na wynos

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2018 14:00
- Naszym największym wrogiem jest cukier. To węglowodan prosty, rafinowany. Takich rzeczy w ogóle nie powinniśmy jeść, a jemy i to za dużo - ostrzega Julita Bator, autorka książki "Zamień chemię na energię".
rozwiń zwiń