Belgrad - fuzja kultur i smaków

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2013 09:00
Chorwacja, czy Czarnogóra, to od kilku lat częste kierunki wakacyjnych wojaży Polaków. Serbia jednak wciąż, spośród krajów byłej Jugosławii, pozostaje dla nas miejscem nieodkrytym.
Audio
  • Dlaczego warto wybrać się do Belgradu? - Rozmowa z Katarzyną Bindą (4 do 4/Czwórka)
  • Jak przygotować Pljeskavicę? - opowiada Rafał Grabowski, właściciel restauracji "Bałkański kocioł" (4 do 4/Czwórka)
Belgrad
BelgradFoto: XcepticZP/wikipedia

– Belgrad to miasto rzeczywiście fascynujące i wyjątkowe – opowiada Katarzyna Binda, absolwentka serbistyki. – Znajduje się już trochę w Europie, ale jeszcze trochę, poprzez swoją historię, czyli panowanie tureckie, w Azji. To miejsce warte jest odwiedzenia dzięki niesamowitym charakterom różnych kultur, które się tam krzyżują

Tradycyjnymi miejscami, w których Serbowie spotykają się, by pić wspólnie kawę, rakiję, albo palić papierosy, są tzw. kafany. – Dzięki takim miejscom tempo życia jest jeszcze wolniejsze niż w Warszawie – opowiada Binda. – Wspaniałe w tym mieście jest to, że nawet bardzo zapracowane osoby znajdują czas, by pójść na taką kawę.

Odwiedź z nami najciekawsze miejsca na świecie <<<

Ale Serbia to nie tylko fascynująca mieszanka kultur z różnych zakątków świata. Miłośnicy prostej, ale wyśmienitej kuchni także znajdą tam coś dla siebie. Pljeskavica, tamtejszy tradycyjny przysmak, często nazywana jest "serbskim hamburgerem". Podawana może być na różne sposoby: w bułce, albo z dodatkami warzyw. Jak ją przygotować?

Pljeskavica bez bułki

70% wołowiny

30% wieprzowiny

sól, cebula

Kroimy mięso w kostki. Solimy i zostawiamy na 12 godzin w lodówce. Następnie mielimy je przy użyciu grubego sitka, po czym dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin. Po wyjęciu z lodówki mielimy mięso przy użyciu sitka o mniejszych otworach. Jeszcze raz mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tych wszystkich zabiegach mięso powinno być soczyste i kleiste. Formujemy kotlety, dodajemy posiekaną cebulę i grillujemy.

Gotową pljeskavicę posypujemy świeżo posiekaną cebulą. Możemy podawać razem z sosem urnebes – grilowanymi ostrymi papryczkami wymieszanymi z twarożkiem i oliwą z oliwek, do tego serwujemy siekaną kapustę z solą, octem i oliwą.

(kd/Czwórka)

Czytaj także

Prowansja: aïoli najlepiej smakuje w Nicei

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2013 16:50
Mówią, że to "czosnkowy majonez", co jednak nie oddaje w pełni smaku aïoli. Jak zrobić ten francuski sos, radzi Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Liverpool - światowa stolica popu

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2013 15:30
The Beatles, FC Liverpool i plaże. W naszym cyklu podróżniczym zabieramy Was na wycieczkę do światowej stolicy popu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warszawa - fajna, brzydka, unikalna, specyficzna

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2013 15:25
- Od zawsze znam ładne miejsca w Warszawie. Bo Warszawa jest jak piękna kobieta, niestety szczerbata - mówi w Czwórce Mateusz Wójcicki autor bloga i projektu "Człowiek, który zobaczył całą Warszawę".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Albania - kraj gór, mórz i... niezwykłych przysmaków

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 18:08
Albania to kraj, który turyści dopiero odkrywają. Podobnie z tamtejszą kuchnią. Niewielu zna bowiem smak byrka, niezwykle popularnego ciasta, nadziewanego mięsem, szpinakiem, bądź serem.
rozwiń zwiń