X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Polska kuchnia. Jak gotowano 100 lat temu?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2016 18:59
- Polska kuchnia jest bardzo różnorodna, zaskakująca. To nie tylko schabowy, bigos i pierogi – mówi Lena Kostylewa – blogerka, wskrzeszająca staropolskie przepisy.
Audio
  • Jak gotowano w Polsce ponad 100 lat temu? Rozmowa z Leną Kostylewą (Się mówi/Czwórka)
Jak smakowała staropolska kuchnia? To próbowaliśmy odtworzyć w Czwórce
Jak smakowała staropolska kuchnia? To próbowaliśmy odtworzyć w CzwórceFoto: Pixabay.com/Public domain

W swoich przepisach Kostylewa skupia się na daniach sprzed 1920 roku. W Czwórce przyznała, że jednym z elementów składowych większości potraw w historii polskiej kuchni był… groch. - Dziś mamy mnóstwo potraw z Francji czy Włoch, a bogactwo naszych dawnych, pysznych dań zostało gdzieś zapomniane - mówiła.

Choć odtworzenie starych przepisów wymaga cierpliwości, nie jest niemożliwe. Kostylewa przyrządziła już m.in. bitki śledziowe, które smakują jak paluszki rybne, sztufadę, czyli potrawę z wołowiny czy cytrynowy suflet. - Śledź był dawniej smażony albo zapiekany i podawany jak zwykła ryba - tłumaczyła w Czwórce. Opowiedziała też, w jaki sposób zdobywa swoje stare przepisy i zdradziła, jak wyglądałoby u niej w domu idealne menu na imprezę. A słuchacze mówili o regionalnych, tradycyjnych potrawach, które najbardziej przypadły im do gustu.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Lena Kostylewa (miłośniczka dawnej polskiej kuchni, autorka bloga Przepisytradycyjne.pl)

Data emisji: 03.02.2016

Godzina emisji: 15.00

kd/mg

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jarmuż, pokrzywa, brukiew. Zapomniane przepisy kulinarne powracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2014 12:00
Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Młodzi gotują - zupka chińska czy wykwintne danie?

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2015 17:30
Programy kulinarne przyciągają rzesze telewidzów, książki kucharskie należą do bestsellerów, a w internecie królują blogi o jedzeniu. Czy młodzi podchwycili ten trend i masowo ruszyli do kuchni?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polak przy stole. "Jemy z kimś, gotujemy dla kogoś"

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2015 16:20
Z badań wynika, że Polacy coraz chętniej jadają "na mieście". - Nie robimy tego po to, by oderwać się od garnków tylko, żeby spotkać się z drugim człowiekiem - przekonuje Daria Pawlewska z magazynu "Kukbuk".
rozwiń zwiń