Polska kuchnia. Jak gotowano 100 lat temu?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2016 18:59
- Polska kuchnia jest bardzo różnorodna, zaskakująca. To nie tylko schabowy, bigos i pierogi – mówi Lena Kostylewa – blogerka, wskrzeszająca staropolskie przepisy.
Audio
  • Jak gotowano w Polsce ponad 100 lat temu? Rozmowa z Leną Kostylewą (Się mówi/Czwórka)
Jak smakowała staropolska kuchnia? To próbowaliśmy odtworzyć w Czwórce
Jak smakowała staropolska kuchnia? To próbowaliśmy odtworzyć w CzwórceFoto: Pixabay.com/Public domain

W swoich przepisach Kostylewa skupia się na daniach sprzed 1920 roku. W Czwórce przyznała, że jednym z elementów składowych większości potraw w historii polskiej kuchni był… groch. - Dziś mamy mnóstwo potraw z Francji czy Włoch, a bogactwo naszych dawnych, pysznych dań zostało gdzieś zapomniane - mówiła.

Choć odtworzenie starych przepisów wymaga cierpliwości, nie jest niemożliwe. Kostylewa przyrządziła już m.in. bitki śledziowe, które smakują jak paluszki rybne, sztufadę, czyli potrawę z wołowiny czy cytrynowy suflet. - Śledź był dawniej smażony albo zapiekany i podawany jak zwykła ryba - tłumaczyła w Czwórce. Opowiedziała też, w jaki sposób zdobywa swoje stare przepisy i zdradziła, jak wyglądałoby u niej w domu idealne menu na imprezę. A słuchacze mówili o regionalnych, tradycyjnych potrawach, które najbardziej przypadły im do gustu.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Lena Kostylewa (miłośniczka dawnej polskiej kuchni, autorka bloga Przepisytradycyjne.pl)

Data emisji: 03.02.2016

Godzina emisji: 15.00

kd/mg

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jarmuż, pokrzywa, brukiew. Zapomniane przepisy kulinarne powracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2014 12:00
Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Młodzi gotują - zupka chińska czy wykwintne danie?

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2015 17:30
Programy kulinarne przyciągają rzesze telewidzów, książki kucharskie należą do bestsellerów, a w internecie królują blogi o jedzeniu. Czy młodzi podchwycili ten trend i masowo ruszyli do kuchni?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polak przy stole. "Jemy z kimś, gotujemy dla kogoś"

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2015 16:20
Z badań wynika, że Polacy coraz chętniej jadają "na mieście". - Nie robimy tego po to, by oderwać się od garnków tylko, żeby spotkać się z drugim człowiekiem - przekonuje Daria Pawlewska z magazynu "Kukbuk".
rozwiń zwiń