Młodzi gotują - zupka chińska czy wykwintne danie?

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2015 17:30
Programy kulinarne przyciągają rzesze telewidzów, książki kucharskie należą do bestsellerów, a w internecie królują blogi o jedzeniu. Czy młodzi podchwycili ten trend i masowo ruszyli do kuchni?
Audio
  • Eksperci kulinarni o tym, czy młodzi ludzie potrafią gotować (Się mówi/Czwórka)
Młodzi ludzie często są zmuszeni do nauki gotowania, gdy wyprowadzają się z rodzinnego domu
Młodzi ludzie często są zmuszeni do nauki gotowania, gdy wyprowadzają się z rodzinnego domuFoto: Glow Images/East News

Goście audycji przyznają, że Polacy zakochali się w zagranicznej kuchni. Wśród młodych popularna jest kuchnia włoska, która jest smaczna, łatwa i tania. Modne są też dania wegetariańskie, potrawy z drobiu, kasze i "zapomniane" warzywa, takie jak jarmuż czy topinambur.

- Ale trzeba pamiętać o tym, że nasze społeczeństwo dzieli się na wiele małych społeczeństw. W kole gospodyń wiejskich będzie zupełnie inne gotowanie niż w pokoleniu "gimbazy", a jeszcze co innego będą jedli hipsterzy na Saskiej Kępie i placu Zbawiciela - zauważa Grzegorz Łapanowski z fundacji "Szkoła na widelcu".

W audycji podpowiadamy, gdzie szukać ciekawych przepisów kulinarnych i zdradzamy, które smaki polskiej kuchni są doceniane przez młodych ludzi z zachodu Europy. Wyjaśnimy też, dlaczego niektórzy obcokrajowcy boją się... barszczu.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Agata Michalak (magazyn "Kukbuk"), Katarzyna Pieczyńska i Grzegorz Łapanowski (Fundacja "Szkoła na widelcu")

Data emisji: 2.10.2015

Godzina emisji: 14.00

mg/gs

Czytaj także

Jarmuż, pokrzywa, brukiew. Zapomniane przepisy kulinarne powracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2014 12:00
Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przejdź na weganizm i zostań… sportowcem!

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2015 18:08
Strąk Man, czyli Adam Sułowski, weganin, który niedawno startował w podwójnym Ironmanie udowadnia, że mięso nie jest nam niezbędne, by żyć na sportowo.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Michel Moran: od zawsze kochałem gotowanie

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2015 15:46
- Kuchnia to dla mnie wielka scena. Są emocje, to stresująca praca. Poza nią jestem zupełnie innym człowiekiem - mówił w Czwórce Michel Moran.
rozwiń zwiń