X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jarmuż, pokrzywa, brukiew. Zapomniane przepisy kulinarne powracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2014 12:00
Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych.
Audio
  • Produkty, które znaleźć można w miastach - rozmowa z Małgorzatą Ruszkowską (Czwórka/Się mówi)
  • Jak gotować po staropolsku? Przyprawy i dania, do których wracamy po latach (Czwórka/Się mówi)
Staropolskie tradycyjne przyprawy, a nawet dania, powracają do łask
Staropolskie tradycyjne przyprawy, a nawet dania, powracają do łaskFoto: Glow Images/East News

Jak przekonuje kucharz Dominik Markowski, obecnie panuje tendencja, by wracać do prostych dań i nieskomplikowanych przepisów, które przez jakiś czas były zapomniane. - W najlepszych restauracjach można więc zjeść zupę z brukwi, bądź dziki słonecznik, których od lat tam nie było - mówi Markowski.

Jego zdaniem do łask Polaków wraca ostatnio także jarmuż, czyli dzika kapusta. - Znakomicie smakuje przysmażony, zastępuje szpinak i jest wyśmienitym dodatkiem do potraw - wymienia ekspert. - Podobnie jest z czosnkiem niedźwiedzim, który ma wspaniałe właściwości zdrowotne. Okrzyknięto go zresztą jednym z najzdrowszych składników sałatek.

Czytaj także: Cztery smaki dyni - królowej jesieni [zobacz przepis] <<<

Małgorzata Ruszkowska z projektu Miastożercy poleca pigwy i przekonuje, że za niewielkie pieniądze można w dużych aglomeracjach zjeść naprawdę smacznie i zdrowo. Zachęca także, by zamiast odwiedzać drogie restauracje, szukać owoców rosnących na drzewach nawet w ścisłych centrach miast. - Warto się rozejrzeć i odkrywać bogactwo miejskiej przyrody, na przykład jabłonie, krzewy i zioła, których jest przecież cala masa - mówi gość Czwórki. - Idąc głównymi ulicami Warszawy można dostrzec nawet gruszę, która wysiała się z wyrzuconego przez kogoś ogryzka.

Czytaj także: Zjedz śniadanie jak Michael Douglas <<<

Tylko czy takie produkty nie są zbyt przesycone spalinami? Zapraszamy do wysłuchania nagrania całych nagrań z audycji "Się mówi".

(kd/bch)

http://www.polskieradio.pl/10/483/Artykul/1102132/
Komentarze1
aby dodać komentarz
Cien2014-10-29 02:45 Zgłoś
No tak. Skutek obecnego "dobrobytu", nie ujmując nic wymienionym roślinom.

Czytaj także

Jan Kuroń: zamiast soli użyj tymianku!

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2014 12:50
Jedna płaska łyżeczka soli dziennie nikomu nie zaszkodzi - twierdzą dietetycy. Niestety z badań wynika, że zużywamy jej dużo więcej. Głównie dlatego, że jemy coraz więcej produktów przetworzonych, które zawierają chlorek sodu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 15:00
Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magia fastfoodów. Czym kuszą nas bary szybkiej obsługi?

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2014 20:00
Wielu ludzi, zupełnie nieświadomie, daje się "złapać" w pułapki zastawiane przez koncerny gastronomiczne, oferujące tzw. "szybkie" posiłki. - W takich daniach po pierwsze jest miks cukru, soli i tłuszczu, które wzmacniają smak i mogą mieć działanie uzależniające - mówi Ewa Trusewicz, dietetyk. - Ważny jest też specjalnie stworzony zapach, który przyciąga nas do tych lokali.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czego nie może zabraknąć w codziennej diecie?

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2014 13:57
O tym, co koniecznie każdego dnia powinno znaleźć się na naszych talerzach, porozmawiamy w piątkowe przedpołudnie w audycji "Mamy to".
rozwiń zwiń