Jarmuż, pokrzywa, brukiew. Zapomniane przepisy kulinarne powracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2014 12:00
Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych.
Audio
  • Produkty, które znaleźć można w miastach - rozmowa z Małgorzatą Ruszkowską (Czwórka/Się mówi)
  • Jak gotować po staropolsku? Przyprawy i dania, do których wracamy po latach (Czwórka/Się mówi)
Staropolskie tradycyjne przyprawy, a nawet dania, powracają do łask
Staropolskie tradycyjne przyprawy, a nawet dania, powracają do łaskFoto: Glow Images/East News

Jak przekonuje kucharz Dominik Markowski, obecnie panuje tendencja, by wracać do prostych dań i nieskomplikowanych przepisów, które przez jakiś czas były zapomniane. - W najlepszych restauracjach można więc zjeść zupę z brukwi, bądź dziki słonecznik, których od lat tam nie było - mówi Markowski.

Jego zdaniem do łask Polaków wraca ostatnio także jarmuż, czyli dzika kapusta. - Znakomicie smakuje przysmażony, zastępuje szpinak i jest wyśmienitym dodatkiem do potraw - wymienia ekspert. - Podobnie jest z czosnkiem niedźwiedzim, który ma wspaniałe właściwości zdrowotne. Okrzyknięto go zresztą jednym z najzdrowszych składników sałatek.

Czytaj także: Cztery smaki dyni - królowej jesieni [zobacz przepis] <<<

Małgorzata Ruszkowska z projektu Miastożercy poleca pigwy i przekonuje, że za niewielkie pieniądze można w dużych aglomeracjach zjeść naprawdę smacznie i zdrowo. Zachęca także, by zamiast odwiedzać drogie restauracje, szukać owoców rosnących na drzewach nawet w ścisłych centrach miast. - Warto się rozejrzeć i odkrywać bogactwo miejskiej przyrody, na przykład jabłonie, krzewy i zioła, których jest przecież cala masa - mówi gość Czwórki. - Idąc głównymi ulicami Warszawy można dostrzec nawet gruszę, która wysiała się z wyrzuconego przez kogoś ogryzka.

Czytaj także: Zjedz śniadanie jak Michael Douglas <<<

Tylko czy takie produkty nie są zbyt przesycone spalinami? Zapraszamy do wysłuchania nagrania całych nagrań z audycji "Się mówi".

(kd/bch)

http://www.polskieradio.pl/10/483/Artykul/1102132/
Komentarze1
aby dodać komentarz
Cien2014-10-29 02:45 Zgłoś
No tak. Skutek obecnego "dobrobytu", nie ujmując nic wymienionym roślinom.

Czytaj także

Jan Kuroń: zamiast soli użyj tymianku!

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2014 12:50
Jedna płaska łyżeczka soli dziennie nikomu nie zaszkodzi - twierdzą dietetycy. Niestety z badań wynika, że zużywamy jej dużo więcej. Głównie dlatego, że jemy coraz więcej produktów przetworzonych, które zawierają chlorek sodu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 15:00
Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magia fastfoodów. Czym kuszą nas bary szybkiej obsługi?

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2014 20:00
Wielu ludzi, zupełnie nieświadomie, daje się "złapać" w pułapki zastawiane przez koncerny gastronomiczne, oferujące tzw. "szybkie" posiłki. - W takich daniach po pierwsze jest miks cukru, soli i tłuszczu, które wzmacniają smak i mogą mieć działanie uzależniające - mówi Ewa Trusewicz, dietetyk. - Ważny jest też specjalnie stworzony zapach, który przyciąga nas do tych lokali.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czego nie może zabraknąć w codziennej diecie?

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2014 13:57
O tym, co koniecznie każdego dnia powinno znaleźć się na naszych talerzach, porozmawiamy w piątkowe przedpołudnie w audycji "Mamy to".
rozwiń zwiń