Herbata. Tajemnice poskręcanych liści

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2021 17:00
W chłodne dni pijemy ją często. Zazwyczaj zalewamy wrzątkiem gotową torebkę, dodajemy odrobinę cukru i tyle. A tymczasem z herbaty można wyczarować niezwykły napar. Trzeba tylko wiedzieć jak.
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Free-Photos/Pixabay.com

Wbrew powszechnej opinii herbata w torebkach nie jest gorsza jakościowo. Ale jej zmielone prawie na pył liście szybko tracą aromat i właściwości prozdrowotne Rafał Przybylok

Czarna królowa

Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardów filiżanek herbaty i jest to drugi najpopularniejszy napój po wodzie. Polacy najchętniej piją czarną herbatę, w torebkach. - "Ekspresówki" nadal królują na naszych stołach, ale z moich obserwacji wynika, że jesteśmy tego napoju coraz ciekawsi, nie tylko w kolorze czarnym, ale też w innych odmianach - opowiada Rafał Przybylok z bloga Czajnikowy.pl.

Posłuchaj
18:27 CZWORKA Dajesz rade - herbata 27.01.2021.mp3 Herbata - wszystko, co musisz wiedzieć o historii, smakach i rytuale parzenia (Dajesz radę/Czwórka)

 

Jak parzyć?

Herbata ekspresowa jest bardzo drobna, dlatego szybko się zaparza. Parzenie herbaty liściastej wymaga więcej zaangażowania i odpowiednich "procedur". - Jakościową czarną herbatę sypaną powinno parzyć się we wrzątku około 3-5 minut. Ważne jednak, żeby nie zalewać jej bulgocącą wodą - opowiada ekspert. - Jeśli natomiast chodzi o herbatę zieloną, to tutaj proces parzenia jest bardziej skomplikowany, bo należy ją zalać wodą o temperaturze 70-80 stopni. 

Herbata złodziei - przepis / Czajnikowy.pl

Aromatyzowana herbata ze sklepu, nie jest mieszanką różnych liści i kwiatów. To po prostu herbata doprawiona aromatem. Dlatego lepiej takie mieszanki robić sobie samemu w domu Rafał Przybylok

Gdzie przechowywać?

Żeby dłużej cieszyć się herbacianymi zapasami, musimy zadbać o ich przechowanie. - Nie wiedzieć czemu uważa się, że herbatę należy trzymać w kuchni. Najczęściej tuż obok kawy albo w szafce z przyprawami. To podstawowy błąd - podkreśla gość Czwórki. - Herbata jest bardzo wrażliwa na wilgoć i na obce zapachy. Przechowujemy ją w szczelnym opakowaniu, np. w słoiku albo puszce, w suchym miejscu, najlepiej poza kuchnią.

Zobacz także:

W pewnym momencie pojawiły się głosy, że połączenie herbaty z cytryną nie jest dobre dla naszego organizmu, ale wystarczy pamiętać, żeby cytrynę dodać do naparu już po jego zaparzeniu Rafał Przybylok

Eliksir zdrowia i młodości

Najstarsze rodzaje herbat mają ponad 1700 lat. W Azji uznawano ją za napój uzdrawiający. I nie było w tym przesady. Herbata dodaje sił i usuwa zmęczenie. Podnosi ciśnienie, przyspiesza bicie serca i pobudza system nerwowy, a zawarte w niej flawonoidy wychwytują wolne rodniki i neutralizują ich szkodliwe działanie, chroniąc przed miażdżycą i zawałem oraz nowotworami, a także opóźniając starzenie.

Picie herbaty wydłuża życie / Czajnikowy.pl

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

ProwadziMarta Hoppe

Gość: Rafał Przybylok (blog Czajnikowy.pl)

Data emisji: 27.01.2021

Godz. emisji: 14.09

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak smakuje ciasto z herbaty? A jak koktajl z matche?

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2019 14:00
Opowiadają o tym twórcy strony Czajnikowy.pl, którzy herbatę testują, przygotowują, a nawet się nią... zajadają.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pijesz herbatę ekspresową? Uważaj na plastikowe torebki

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2019 10:04
Kanadyjscy naukowcy odkryli, że jedna torebka herbaty zaparzona w temperaturze 95°C może wydzielić około 11 miliardów mikrocząsteczek plastiku.
rozwiń zwiń