Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 08:26
Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen.
Audio
  • Maciej Bartkowiak z SHOKU podpowiada jak przygotować domowy ramen (Nie na żarty/Czwórka)
Ramen
Ramen Foto: Pixabay

Przygotowując to danie zawsze wychodzimy od bazy. Najważniejszy jest bulion - nie może być nudny Maciej Bartkowiak

O tym, czym tak właściwie jest ramen, jak go przygotować podpowiadał kucharz z warszawskiej restauracji SHOKU Maciej Bartkowiak. - To danie, które wywodzi się z azjatyckiego fast-foodu, w Azji można je kupić na ulicznych wózkach. Zjada się go szybko, maksymalnie w 6 minut, by wywar był jeszcze ciepły - opowiadał.

Jak mówił, ważna jest nie tylko odpowiednia receptura i składniki, ale również sposób podania. - Potrzebujemy wysokiej miski, pałeczek i głębokiej łyżki, której używa się do spożywania ramenu. Nieco innej, niż ta, którą znamy z naszego stołu. 

To Chiny zapoczątkowały ramen. Razem z robotnikami trafił do miast portowych Japonii, gdzie się spopularyzował Maciej Bartkowiak

- Ma inną głębokość i długość i podobnie, jak w przypadku pałeczek znajdziemy jej porcelanowe, metalowe, a nawet drewniane wersje. Podaje się ją do każdej wersji tej zupy, ale nie służy do jedzenia bulionu. Wypija się go bezpośrednio z miski, a sztućce pomagają z dodatkami i makaronem - zdradzał. 

Ramen to danie, czy zupa? Z czego składa się jego klasyczna wersja? Czym są tara, kombu i kansui? O tym w nagraniu. 

W audycji podawaliśmy też przepis na domowy majonez:

Składniki:

- 3 jajka

- 3 łyżki musztardy Dijon

- 400 ml oleju rzepakowego

- sól i pieprz

Oddzielamy żółtko od białka. Żółtka wkładamy do miski i rozbijamy. Mieszamy trzepaczką razem z musztardą. Kiedy masa jest już jednolita powolnym strumieniem wlewamy olej i dalej delikatnie ubijamy. Można to także zrobić blenderem. Trzeba tylko uważać, żeby się nie zważył. Gotowy majonez trzymamy w lodówce. Przez miesiąc będzie się nadawał do spożycia.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Maciej Bartkowiak (kucharz z restauracji SHOKU)

Data emisji: 9.11.2019 

Godzina emisji: 17.16

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Arkadiusz Płoński. Jak "sprawia" ośmiornicę artysta smaku?

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2019 09:00
Gdyby porównać go do dania, to mógłby być wołowiną w pięciu smakach, bo doskonale orientuje się w wielu kuchniach świata. Nam Arkadiusz Płoński zdradza przepis na sałatkę z ośmiornicy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Palona wołowina - przepis Jakuba Botty

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 18:20
Szef kuchni Jakub Botta zdradza przepis na swoje popisowe danie. Jak zrobić chrust z ziemniaków i paloną wołowinę?
rozwiń zwiń