X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jak przygotować ramen? "Bulion nie powinien być nudny"

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 08:26
Najpierw oszaleliśmy na punkcie kuchni chińskiej, potem była pizza, kebab, sushi i burgery, a teraz wszyscy jedzą ramen.
Audio
  • Maciej Bartkowiak z SHOKU podpowiada jak przygotować domowy ramen (Nie na żarty/Czwórka)
Ramen
Ramen Foto: Pixabay

Przygotowując to danie zawsze wychodzimy od bazy. Najważniejszy jest bulion - nie może być nudny Maciej Bartkowiak

O tym, czym tak właściwie jest ramen, jak go przygotować podpowiadał kucharz z warszawskiej restauracji SHOKU Maciej Bartkowiak. - To danie, które wywodzi się z azjatyckiego fast-foodu, w Azji można je kupić na ulicznych wózkach. Zjada się go szybko, maksymalnie w 6 minut, by wywar był jeszcze ciepły - opowiadał.

Jak mówił, ważna jest nie tylko odpowiednia receptura i składniki, ale również sposób podania. - Potrzebujemy wysokiej miski, pałeczek i głębokiej łyżki, której używa się do spożywania ramenu. Nieco innej, niż ta, którą znamy z naszego stołu. 

To Chiny zapoczątkowały ramen. Razem z robotnikami trafił do miast portowych Japonii, gdzie się spopularyzował Maciej Bartkowiak

- Ma inną głębokość i długość i podobnie, jak w przypadku pałeczek znajdziemy jej porcelanowe, metalowe, a nawet drewniane wersje. Podaje się ją do każdej wersji tej zupy, ale nie służy do jedzenia bulionu. Wypija się go bezpośrednio z miski, a sztućce pomagają z dodatkami i makaronem - zdradzał. 

Ramen to danie, czy zupa? Z czego składa się jego klasyczna wersja? Czym są tara, kombu i kansui? O tym w nagraniu. 

W audycji podawaliśmy też przepis na domowy majonez:

Składniki:

- 3 jajka

- 3 łyżki musztardy Dijon

- 400 ml oleju rzepakowego

- sól i pieprz

Oddzielamy żółtko od białka. Żółtka wkładamy do miski i rozbijamy. Mieszamy trzepaczką razem z musztardą. Kiedy masa jest już jednolita powolnym strumieniem wlewamy olej i dalej delikatnie ubijamy. Można to także zrobić blenderem. Trzeba tylko uważać, żeby się nie zważył. Gotowy majonez trzymamy w lodówce. Przez miesiąc będzie się nadawał do spożycia.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Maciej Bartkowiak (kucharz z restauracji SHOKU)

Data emisji: 9.11.2019 

Godzina emisji: 17.16

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Arkadiusz Płoński. Jak "sprawia" ośmiornicę artysta smaku?

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2019 09:00
Gdyby porównać go do dania, to mógłby być wołowiną w pięciu smakach, bo doskonale orientuje się w wielu kuchniach świata. Nam Arkadiusz Płoński zdradza przepis na sałatkę z ośmiornicy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Palona wołowina - przepis Jakuba Botty

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 18:20
Szef kuchni Jakub Botta zdradza przepis na swoje popisowe danie. Jak zrobić chrust z ziemniaków i paloną wołowinę?
rozwiń zwiń