Schotch eggs brytyjska przekąska - jak ją przygotować

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2021 17:30
Scotch eggs to przysmak, który można zabrać na piknik. Sprawdzamy co się kryje pod chrupiącą panierką i jak go przyrządzić.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/norikko

kombucha kombucza herbata napój impir 1200.jpg
Kombucha - tak zrobisz fermentujący napój herbaciany


Jajko po szkocku, ten serwowany w pubach Wielkiej Brytanii smakołyk, również jest nieodłącznym towarzyszem pikników. Smażone na głębokim tłuszczu jajko otoczone mięsem i panierką najczęściej spożywane jest na zimno.

Posłuchaj
18:15 Czwórka/Nie-na żarty - jajka po szkocku 02.10.202.mp3 Jajka po szkocku - Agnieszka Rusin opowiada jak przygotować je w domu (Nie-na żarty/Czwórka)

 

- Teraz jest to przekąska, którą się jada pomiędzy posiłkami. Jednak jeszcze w latach 70. jajko po szkocku było daniem głównym, jadło się je z frytkami i fasolką. Danie podawano oczywiście na ciepło - opowiada Agnieszka Rusin, autorka bloga Moje szkockie smaki. - Obecnie jajko po szkocku jest snackiem, który można kupić w supermarketach, na stacjach benzynowych i jest serwowane na zimno. 


sajgonki 1200.jpg
Przyjemność chrupania. Jaka jest historia sajgonek?

Posłuchaj także:

- Wykonanie tego przysmaku nie jest specjalnie skomplikowane, podzielę się przepisem z programu "Kudłacze na motorach" oni do tego dania użyli kiełbasek brytyjskich i ugotowali jajko na miękko, a nie tak jak jest w oryginalnym przepisie na twardo - mówi gość audycji. - Ponieważ w Polsce trudno o odpowiednią do tego kiełbasę, więc lepiej użyć mięsa wieprzowego.

Jajko po szkocku - scotch egg - sprawdzony przepis


Scotch eggs


dobrej jakości mięso wieprzowe drobno zmielone,
świeży tymianek,
rozmaryn,
sól pieprz.

Wszystko razem wymieszać, uformować kulę, rozpłaszczyć, dodać jajko i otoczyć je mięsem. Jajko następnie panieruje się w bułce tartej, wrzuca na głęboki tłuszcz i smaży ok. 8 minut. Jeśli nie lubimy potraw z głębokiego tłuszczu można jajka obsmażyć, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Sprawdź także:

Jak się okazuje jajko po szkocku niewiele ma wspólnego ze Szkocją, a historii związanych z jego pochodzeniem jest wiele. - Jedna z teorii mówi, że jajko po szkocku wywodzi się z Afryki Północnej. Z Algierii przywędrowało do Francji, a  stamtąd na Wyspy Brytyjskie, gdzie stało się popularne za czasów królowej Elżbiety I - opowiada blogerka. - Według drugiej teorii, jajko w XVIII wieku było sprzedawane przez jeden z domów handlowych osobom podróżującym dyliżansem. Jak wiadomo podróżowanie w tamtych czasach trwało dość długo i było uciążliwe, a odległości pomiędzy tawernami były znaczne. Jeszcze inna historia mówi, że był to przysmak szkockich chłopów, którzy wypasali owce.

Jakakolwiek nie była historia jajek po szkocku faktem jest, że jest to danie bardzo popularne w Wielkiej Brytanii i dostarcza energii na wiele godzin.


***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Agnieszka Rusin (autorka bloga Moje szkockie smaki)

Data emisji: 02.10.2021 

Godzina emisji: 17.16

aw

Czytaj także

Lasagne. Przysmak Horacego i kota Garfielda

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2021 14:00
Choć nazwa tego dania wywodzi się z języka greckiego, to pierwszą zapiekankę z makaronu przyrządzili starożytni Rzymianie. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przyjemność chrupania. Jaka jest historia sajgonek?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2021 15:00
Dla jednych naleśniki wiosenne, dla innych spring-rolls, dla nas, Polaków, po prostu "sajgonki". To jedno z najbardziej popularnych dań azjatyckich, które zna cały świat. 
rozwiń zwiń