Canotto. Nowa fala pizzy neapolitańskiej

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2021 10:00
Ma delikatne, wyrośnięte, mocno przypieczone, ale niespalone ranty i miękki środek. Jak przygotować tradycyjną włoską pizzę samodzielnie w domu? 
Pizza
PizzaFoto: shutterstock.com

calzone włoska kuchnia 1200.jpg
Calzone - smak pizzy zamknięty w pierogu

Brzeg, czyli cornicione, smakuje jak świeżo upieczone pieczywo i nie pachnie drożdżami. Składniki są najwyższej jakości i nie chodzi tylko o ich pochodzenie - to sekrety znakomitej pizzy typu canotto. - Pizza neapolitańska nie jest gruba, ciasto jest zrobione z bułki, która nie waży więcej niż 200 gram. Do tego jest specjalna mąka i drożdże i temperatura, dzięki którym wytrzymałość ciasta będzie właściwa - mówił Antonio Barra.

Posłuchaj
19:11 czwórka nnż 2021_07_03-17-15-57.mp3 Jak dobrze przyrządzić włoską pizzę w domu? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Sprawdź także:

W domowych prywatnych kuchniach przygotowanie prawdziwej włoskiej pizzy jst niezwykle skomplikowane. - Głównie ze względu na brak profesjonalnego sprzętu. Nasze piekarniki elektryczne albo gazowe nie są do tego przystosowane. Składniki na "typową", street foodową pizzę jednak mamy: mąkę "zero", drożdże, wodę, sos pomidorowy i trochę mozarelli, kapary czy anchois - wyliczał gość Czwórki. - Zagniatamy ciasto z wody i mąki z drożdżami, zostawiamy, żeby urosło - mówił Antonio Barra. - Gdy to się stanie, robi się "bułka", warto ją mocno i energicznie "spoliczkować". Potem rozpłaszczamy ją na desce z drewna. Zrobi nam się okrągły dysk, który dekorujemy sosem pomidorowym. Jego konsystencja musi być odpowiednio kremowa. Na to dajemy kapary, sól, bazylię i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut - polecał ekspert. 

Posłuchaj także:

Ekspert zdradził również, czym polska pizza różni się od tej włoskiej. - Polska przypomina bardziej amerykańską. W latach 90., gdy produkt ten zaczynał być w Polscemodny, byłem w szoku - wspominał.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Antonio Barra (nauczyciel i tłumacz)

Data emisji: 03.07.2021 

Godzina emisji: 17.16

kd

Czytaj także

Kaczka po pekińsku. Z cesarskiego dworu do street foodu

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2021 12:00
- Kaczka po pekińsku to jedno z najciekawszych i najbardziej ekskluzywnych chińskich dań - mówi Piotr Bruś-Klepacki, szef kuchni. - Znane jest od XIV wieku, ale zmieniała swą formę - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sposoby na pyszną kawę mrożoną. Idealna na ciepłe dni!

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2021 13:40
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. W Czwórce przyrządzamy ją na zimno, m.in lodami. 
rozwiń zwiń